Natuurpracht in Nieuw-Zeeland

Inge van der Valk op 04 November 2018
Is er een mooier en indrukwekkender land dan Nieuw-Zeeland? Naar mijn mening niet. De natuur is er overweldigend en de landschappen zijn er ontzettend divers. Regenwouden, gletsjers, tropische stranden, besneeuwde bergtoppen, kraakheldere meren en ruige fjorden. Je vindt het er allemaal!

Twee keer heb ik mogen genieten van een rondreis door dit paradijs op aarde. De eerste keer dat ik per camper door Nieuw-Zeeland reisde was in januari 2002, samen met mijn ouders. Toen we elkaar in Auckland ontmoetten, hadden we elkaar al 4 maanden niet gezien. Ik had het 1e deel van mijn backpacktrip in Australië erop zitten. Het was mijn eerste verre reis alleen, ik was enorm actief en ik kon nog niet echt koken. Ze schrokken toen ze mij zagen. Ik was namelijk behoorlijk wat kilo’s kwijtgeraakt. Het was superfijn om mijn ouders weer te zien, weer even goed verzorgd te worden en het was heel bijzonder om dit prachtige land samen te ontdekken. In 4 weken reden wij van Auckland richting Christchurch en we genoten volop van de diversiteit van dit land. We hebben er prachtige herinneringen gemaakt. Het hoogtepunt was het bezoek aan Milford Sound. Met een boot voeren we langs de indrukwekkende fjorden en het water van de vele watervallen kletterde naar beneden. De dolfijnen die meezwommen met de boot maakte de ervaring helemaal compleet!

Mijn tweede bezoek aan Nieuw-Zeeland was in 2018. Toen was ik zélf de ouder die met haar kinderen per camper door Nieuw-Zeeland reisde. In ruim 5 weken zijn wij van het Zuidereiland naar het Noordereiland gereisd. Ook deze keer stond ik weer versteld van de veelzijdigheid en de natuurpracht van dit land. Hoe vaak heb ik wel niet het gevoel gehad dat ik een schilderij binnenreed! Met een camper reizen vind ik echt ideaal. Je hebt alles bij je en je hoeft niet elke keer in- en uit te pakken. Ook geeft het enorm veel vrijheid. Je kunt stoppen waar je wilt en je kunt gemakkelijk een plek vinden om te overnachten. Het was in het begin wel even wennen, want je begeeft je opeens 24/7 met z’n vieren op een aantal vierkante meters. Maar dit wende al vrij snel. In het begin stonden we veelal op campings. Naarmate we langer door het land reisden, ontdekten we ook steeds vaker de gratis kampeerplaatsen. Sommigen daarvan hadden echt een toplocatie: naast een grote speeltuin of pal aan zee. De beleving was hierdoor vaak specialer dan wanneer we op een camping stonden.

We hebben heel wat kilometers afgelegd en het was soms best intensief voor onze meisjes die destijds slechts 2 en 4 jaar oud waren. Gelukkig heeft elk dorpje wel een speeltuin en konden zij onderweg toch even hun energie kwijt. Hiken met jonge kindjes gaat wel wat lastiger. Erg buggyvriendelijk zijn de wandelpaden er namelijk niet. Heel blij was ik dan ook met de mountainbikes inclusief fietsstoeltjes die we snel hadden nog bij gehuurd toen we de camper op gingen halen. Het was heerlijk om door de natuur te fietsen en je komt er aardig wat mooie mountainbikepaden tegen. In Nieuw-Zeeland ligt sowieso de focus op outdooractiviteiten. Steden hebben we doorgaans overgeslagen. Mijn meest bijzondere moment beleefde ik dit keer bij het Abel Tasman Park. We voeren met een boot langs dit prachtige natuurpark en opeens kwamen er tientallen dolfijnen naast en om de boot zwemmen. Magisch vond ik dat!

Bij deze nog een tip voor wanneer je door Nieuw-Zeeland wilt reizen: probeer niet te veel te willen zien in een korte tijd. De afstanden zijn groot en het is zonde als je alleen maar in de camper zit en je ter plaatse geen tijd hebt om de natuur optimaal te kunnen beleven. Heb je wat minder tijd, kies er dan voor om alleen het Noordeiland of alleen het Zuidereiland te bezoeken.