Rondreis Japan met kleine kinderen

Inge van der Valk op 05 October 2018
“Japan, daar wil ik graag naartoe” zei mijn man, toen we plannen aan het maken waren voor onze wereldreis. Mijn eerste gedachte was dat het land niet geschikt zou zijn om daar met jonge kinderen doorheen te reizen vanwege de grote en drukke steden. De kinderen waren op het moment van reizen pas 2 en 4 jaar. Uiteindelijk heeft dit land mij het meest verrast. Ik vond het een geweldige ervaring om met jonge kinderen per trein en bus door Japan te reizen.

Al direct na aankomst in de dynamische metropool Tokyo was ik gek op Japan. Bij aankomst voelden we ons een beetje verloren, want niet veel Japanners spreken goed Engels. Maar al snel leerden wij onze weg te vinden. In Tokyo is er zoveel te doen en te beleven. Het Keizerlijk Paleis, de Tsukiji vismarkt, de Senso-Ji Tempel, het drukste kruispunt van de wereld en de diverse parken. Eén van de leukste dingen vond ik nog wel een bezoek aan een winkelcentrum. We kwamen er terecht bij het Oktoberfest waar veel Japanners helemaal losgingen op Duitse Muziek. Het feest eindigde met de polonaise en de vogeltjesdans. Wat een feest was dat! Ook het bezoek aan Disneyland Tokyo vond ik een hele ervaring. Veel bezoekers waren verkleed als hun favoriete Disneyfiguur. Er liepen vele Elsa’s rond en ik zag zelfs een gezin waarbij de moeder verkleed was als Belle en de vader verkleed als het Beest. Ik heb mijn ogen uitgekeken.

Bij Mount Fiji maakten we een boottocht op het Ashi Meer. We hadden geluk, want het was helder weer en hierdoor hadden we een prachtig uitzicht op Mount Fuji. De kabelbaan die we moesten nemen om bij het meer te komen, was een groot succes!

In het authentieke stadje Takayama en in het traditionele boerendorpje Shirakawago waanden we ons in het oude Japan. We sliepen er op futons en we baadden ons in de gemeenschappelijke badruimte. Ook genoten wij volop van de lokale specialiteiten die voor ons bereid werden.

Het dagboek van een Geisha heb ik meerdere malen gelezen en ik vond het dus ook heel tof om in Kanazawa te zijn. In deze oude stad vind je geisha-woningen en meerdere wijken met oude, smalle straatjes waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Ook de samourai wijk en Kenrokuen Garden zijn een bezoek waard.

Osaka: wat een gave en levendige stad en ik had er veel langer willen blijven! In de straten sta je verbaasd van de felgekleurde neon-verlichting en het streetfood is om te smullen. Kasteel Osaka en het kindvriendelijke museum Kids Plaza Osaka zijn fantastisch om met kinderen te bezoeken.

Vanuit het tempeleiland Miyajima, bekend vanwege de rode “torii” poort in het water, bezoeken we Hiroshima. Een indrukwekkend en emotioneel bezoek.

Mount Koya is het centrum van het Shingon Boeddhisme en een belangrijke pelgrimsplaats. Het is er prachtig en er staan vele indrukwekkende boeddhisten tempels. We verbleven er in een tempel tussen de monniken. Ik nam deel aan een zen-meditatie en in de avond werd een zen-vegetarisch diner geserveerd. Een bijzondere ervaring!

De reis door Japan eindigden we in Kyoto. Het is fantastisch om door deze stad te lopen en er zijn zoveel tempels en parken te bezoeken. Je komt er tijd tekort!

Japan vonden wij erg verrassend en interessant. Met veel plezier kijken wij terug op onze rondreis door dit land en ik hoop er zeker nog eens terug te keren.

Het voordeel om met jonge kinderen naar Japan te gaan:

* Het is een super schoon en veilig land

* Het rondreizen per trein vond ik heel fijn, aangezien de kinderen dan redelijk wat bewegingsvrijheid hebben

* In de steden zijn er veel parken waar de kinderen kunnen rennen en klimmen

* Kinderen onder de 5 jaar hoeven geen treinkaartjes en buskaartjes te kopen wanneer ze op de schoot van de ouders meereizen. Meestal was er meer dan genoeg plek en konden ze toch op een eigen stoel zitten

* De accommodaties berekenen veelal geen kosten voor de kinderen. Kinderen onder de 5 jaar wordt verwacht dat deze in het bed van de ouder slapen. De oudste sliep tussen ons in en voor de jongste hadden we een opklapbaar bedje meegenomen