Wildrijk Noord-Tanzania

Inge van der Valk op 08 June 2019
Bijna 8 jaar heb ik als Afrika specialist gewerkt. Wat heb ik er toch van genoten om zulke mooie maatwerkreizen aan te bieden. Ik maakte huwelijksreizen, familiereizen, luxe reizen, migratiereizen en avontuurlijke reizen. Iedere reis die ik samenstelde was anders en dat maakte het ook zo leuk en afwisselend.

Mijn mooiste safaribestemming is en blijft Noord-Tanzania. Dit gebied heeft zulke wildrijke parken en dan heb je er ook nog eens kans om de grote migratie van dichtbij te aanschouwen. Het grote voordeel aan deze safaribestemming is dat de afstanden tussen de parken niet zo groot zijn en je daardoor veel tijd hebt om wild te spotten. Verder kun je een safari in Tanzania gemakkelijk combineren met een verblijf op Zanzibar. Dit tropische eiland is slechts 1 uur vliegen vanuit Arusha. Een perfecte combinatie!

Twee keer ben ik in Tanzania geweest en ik heb er prachtige herinneringen aan. Alle dieren die ik heb gezien, de prachtige natuur, de heldere sterrenhemel, het heerlijke eten, de bush television (kampvuur) en de gezelligheid met mijn collega's. De startpunt van een safari door Noord-Tanzania begint in Arusha. Dit ligt op ongeveer een uur rijden van Kilimanjaro airport. Bijzondere bezienswaardigheden heeft deze stad niet. De meeste safarigangers blijven er slechts een nachtje om de volgende dag direct op safari te gaan. Een bezoek aan Arusha National Park is eventueel wel de moeite waard.

Op zo’n 3 uur rijden van Arusha ligt Tarangire National Park. Dit is één van mijn favoriete parken. Landschappelijk gezien is dit een prachtig park met rode aarde en vele baobab bomen. In het droge seizoen vind je er enorme troepen olifanten. Naast de vele olifanten heb ik er ook leeuwen gezien, cheetahs, zebra’s, giraffen, bavianen, gnoes, buffels en nog veel meer. Diverse lodges en tented camps liggen midden in het park en dat is echt ideaal. Een bijzondere accommodatie is Tarangire Treetops. Hier verblijf je in een luxe boomhut. Aangezien deze lodge in een privégebied ligt, kun je er begeleide wandelingen en night game drives maken.

Op ongeveer 2 uur rijden van Tarangire ligt Lake Manyara National Park. Onderweg kun je een bezoek brengen aan Mto wa Mbu. Met een lokale gids wandel je door dit dorpje en bezoek je een boerderij, een bananenplantage, een schooltje en de kerk. Ik vond dit zelf wel de moeite waard en vond het leuk om te zien hoe de mensen er leven. Het is minder toeristisch dan een bezoek aan een Maasai dorp. Lake Manyara is een relatief klein park en heel bosrijk. Je vindt er veel bavianen en bij het meer bevinden zich flamingo’s en pelikanen. Een bezoek aan de hippo pool mag je niet overslaan. Lake Manyara is niet het meest wildrijke park, maar wel heel mooi. De natuur wijkt af van de andere parken in Noord-Tanzania. Vanuit de Lake Manyara Serena Lodge heb je een prachtig uitzicht over het park en het meer.

Vanuit Lake Manyara bereik je de Ngorongoro Krater in ruim 2 uur rijden. Onderweg kom je de Maasai tegen die in dit gebied leven. De Ngorongoro Krater is één van de meest wildrijke gebieden en je hebt hier de grootste kans om een neushoorn te spotten. Sowieso is het bijzonder om vanaf de rand van de krater af te dalen naar de bodem. Op de rand van de krater vind je diverse accommodaties, waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de bodem van de krater.

Als laatst volgt de wereldberoemde Serengeti. Dit is ook zo’n ontzettend wildrijk park en je komt er gegarandeerd veel groot wild tegen. De Serengeti is bekend vanwege de Grote Trek die er jaarlijks plaatsvindt. Van ongeveer half oktober tot half juli bevindt de grote migratie zich in de Serengeti. De rest van de tijd bevinden de vele gnoes en zebra's zich in de Masai Mara in Kenia. De Serengeti is enorm groot en het is belangrijk te weten waar je het beste kunt verblijven om de grootst mogelijke kans te maken op dit natuurspektakel. Ik geef je graag advies hierin!

Een safari is intensief en je maakt lange dagen. Een verlenging op het strand van Zanzibar is dan ook ideaal. Er zijn prachtige resorts op Zanzibar die aan het strand liggen. Bij de resorts kun je gemakkelijk leuke dagexcursies boeken, zoals een bezoek aan Stone Town, duik- en snorkelexcursies en een specerijentour.

Een safari in Tanzania is een kostbare reis. Het is belangrijk dat de route van de safari goed in elkaar zit en je de safaridagen optimaal kunt benutten. Met mijn jarenlange ervaring als Tanzania specialist zul je goed advies krijgen. Ik zorg ervoor dat je ter plaatse genoeg tijd hebt om op zoek te gaan naar wild en je je niet hoeft te haasten. Naast Tanzania ben ik ook in diverse andere Afrikaanse landen geweest. Ik ben meerdere keren in Zuid-Afrika, Kenia en Botswana geweest en heb ook door Namibië en Mozambique gereisd.

Heb je safariplannen? Neem dan gerust contact op met mij. Ik vind het altijd geweldig om advies te geven over Zuidelijk en Oostelijk Afrika!