Stedentrip Praag

Margriet Noort on 02 November 2012

Deel dit:

Stedentrip Praag

Met een leuke groep van 25 personen naar Praag geweest. Ondanks de periode, begin november, was het weer werkelijk stralend. We verbleven in hotel Angelo, een goed 4-sterrenhotel met een uitstekende ligging v.w.b. openbaar vervoer.

We hadden een vroege vlucht en zijn met 8 personen in een taxibusje naar Schiphol gegaan waar de rest van de groep ook keurig op tijd was. De vlucht verliep voorspoedig, wel een klein vliegtuigje, een Fokker 70. Het voordeel van zo’n klein vliegtuig is dan wel dat je snel in- en uitgestapt bent. Wat wel bijzonder was: we gingen niet door de slurf, maar met een bus naar het vliegtuig en dan met de trap naar boven. Dat maak je op Schiphol zelden meer mee!

’s Middags hadden we een stadstour met een gids. De bus zette ons af bij de Burcht en we hebben een hele uitgebreide rondleiding gehad in de burcht en de oude stad. Maar na 4 uur (!) waren we het toch wel zat, niet omdat het niet leuk was of de gids saai was, maar omdat iedereen zo ongeveer om 04.00 uur ’s ochtends was opgestaan en er dus al een flinke dag op had zitten. Een ieder ging dus zijn weg, wel hadden we een goed idee van de stad gekregen en je wist op deze manier wel waar je de zaterdag en zondag nog naar toe zou willen gaan. De groep had verder “vrij” om naar eigen idee de dagen door te brengen. We hadden allemaal een OV-kaart voor 3 dagen, we konden dus onbeperkt gebruik maken van de metro en tram.

Zaterdag ben ik naar de Burcht gegaan, wat een enorme drukte was het! Het zag echt zwart van de mensen, maar het was ook wel heel gezellig. Ik heb in de Burcht een leuk speelgoedmuseum bezocht, terug naar je kindertijd! En natuurlijk het uitzicht over de stad bewonderd! Toen via de achterkant, waar een wijngaard is, naar beneden gelopen. Natuurlijk ook de Karelsbrug met de vele beelden bewandeld, anders ben je niet in Praag geweest! Er waren veel straatartiesten die muziek maakten, schilders en verkopers. Via de Astronomische klok verder gewandeld door smalle straatjes. Veel leuke restaurantjes gezien, vaak gevestigd in een soort gewelf of in de kelder. Mooie gevels, vaak bewerkt met beelden, sierlijsten of fresco’s. Zelfs de stoeptegels zijn in een ingewikkeld patroon gelegd, zodat het lijkt of je over een loper wandelt. Uiteraard ook veel kerken gezien, prachtige barokke kerken, rijk versierd en ingericht. ’s Avonds laat, rond 21.30 ur ben ik terug gegaan naar de Burcht, het was er heel stil (om 23.00 uur gaan de deuren dicht) en er hangt dan een totaal andere sfeer dan overdag. De gebouwen zijn allemaal prachtig uitgelicht en het uitzicht over de stad is fenomenaal.

Zondag was het de beurt aan de Joodse wijk, met de synagoges en de Joodse begraafplaats. Toen verder naar de heuvel van Petrin om de replica van de Eifeltoren te beklimmen en te genieten van het uitzicht. Het was - alweer - stralend weer, dus het was helder, wat het zicht natuurlijk wel ten goede komt. Toen gewandeld naar het Strahov klooster, waar de bibliotheken werkelijk prachtig waren. Er waren twee zalen, beide schitterend bewerkt en beschilderd. Ook was er een soort rariteitenkabinet met opgezette dieren, schelpen en voorwerpen.

Ja, en toen was het al weer tijd om terug te gaan voor de transfer naar het vliegveld en de vlucht naar huis. Op de luchthaven stonden enorme rijen, maar toen we die hindernis genomen hadden, was er nog tijd voor een drankje voordat we aan boord gingen. Aangekomen op Schiphol stond ons taxibusje al klaar, dus we waren snel thuis.

Praag is een prachtige stad, heel indrukwekkend en zeker de moeite waard om heen te gaan. Er is heel veel te zien qua cultuur, er zijn tal van restaurantjes in alle prijsklasses en ook heel moderne shopping malls. Ik was er al eens een keer geweest op studiereis (in 1 dag heen en weer en het sneeuwde en het was koud), dus ik was blij met deze hernieuwde kennismaking. Eerlijke gezegd denk ik niet dat het mijn laatste keer was, je kan altijd weer iets nieuws ontdekken in Praag.

De groep wil graag weer een stedentrip doen, de meningen zijn verdeeld: Wenen, St. Petersburg, New York, kortom, het kan nog alle kanten op!

Deel dit:

Terug Naar Boven