Zonsopkomst in Bagan, Myanmar

Marieke Valbracht on 15 January 2019

Deel dit:

De wekker gaat, het is vroeg. Heel vroeg…. 4.50 uur om precies te zijn. Pffff, moet dit nu echt? Ja, dit moet. Als je een goed plekje voor het bewonderen van de zonsopgang wilt hebben, moet je vroeg op pad. Een plens water in het gezicht maakt ons wakker en rond 5.00 uur lopen we onze kamer uit, op naar de verhuurder van onze e-scooters. Onderweg worden we aangesproken door twee meiden die we gisteren hebben ontmoet, of wij de weg nog weten. Jazeker, rij maar achter ons aan.

5.10 zitten we alle vier op een scooter en gaan we op pad. We zijn echt niet de enigen. Bagan wordt wakker voor de zonsopkomst. En de zonsopkomst hier is booming business. We slaan van de hoofdweg een verhard zandpad op en binnen de kortste keren rijden we compleet in het donker. We rijden een eind en op het punt waar we ongeveer moeten afslaan, kijken we op Google Maps. Gisterenmiddag hebben we de omgeving verkend en hebben we de locatie op de kaart gemarkeerd. Dat is maar goed ook want zo in het donker ziet alles er heel anders uit. We zijn iets te ver doorgereden.

Zodra we bij onze locatie zijn aangekomen, blijkt dat we niet de eersten zijn. Hadden we dan nog eerder op moeten staan? Dat blijkt mee te vallen. Er zijn 4 andere toeristen en verder wat lokalen die kaarten en schilderijen proberen te verkopen. We klimmen via de trap omhoog en zoeken een goed plekje uit. En dan is het wachten, de zon zal pas over ruim een uur opkomen. Het wordt steeds drukker op onze plek en onderling worden er allerlei tips uitgewisseld over andere highlights van dit prachtige land. Ik vind het altijd super om met mensen te praten op reis, zowel lokalen als andere reizigers. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en al die verhalen samen geven een mooi beeld over een locatie.

Vlak voordat we echt niet meer weten hoe we moeten zitten op het smalle stenen randje, wordt ons geduld beloond. Er gloort licht aan de horizon, nog ‘maar’ een half uur voordat de zon opkomt. Vanaf nu is het genieten want elke minuut verandert het uitzicht. Langzaamaan wordt het lichter, de lucht kleurt mooi roze/rood/oranje en de contouren van de tempels om ons heen worden steeds beter zichtbaar.

Rond 6.40 gaat de eerste luchtballon de lucht in en in de 10 minuten erna volgen er nog eens een stuk of 15. Het bekijken van de zonsopkomst vanuit een luchtballon zwevend boven de tempels van Bagan is een fantastische ervaring. Ik heb er heel veel goede dingen over gehoord. Omdat wij deze keer low budget reizen, slaan we de ballonnen over. We hebben er geen moment spijt van want het uitzicht vanaf ons punt terwijl de ballonnen over vliegen is wonderschoon.

Vanaf het moment dat het eerste licht aan de horizon te zien is tot het moment dat de zon geheel op is en de ballonnen weer aan de grond zijn, geniet ik met volle teugen. Mijn telefoon heeft beperkte mogelijkheden voor het maken van echt goede foto’s van dit. Aan de ene kant jammer dat ik het niet goed kan vastleggen, aan de andere kant ook helemaal prima. Al mijn aandacht kan nu gaan naar het schouwspel wat zich voor mijn ogen afspeelt. Dit zijn de moment dat ik zo dankbaar ben voor het feit dat ik in de gelegenheid ben om dit te kunnen meemaken.

Als er echt ‘niets’ meer te zien is, gaan we terug richting ons hostel voor het ontbijt. Mijn reisgenootje houdt de rest van de dag een rustdag, maar ik spring weer op de e-scooter en cross door heel Bagan heen. Ik bekijk heel wat mooie tempels en uitkijkpunten en noteer er een aantal voor mijzelf. Morgen vertrekken we pas om 9.00 uur naar de volgende locatie, dat betekent voldoende tijd voor nog een zonsopgang…. ;-)

Deel dit:

Terug Naar Boven