Rondje mediterraan Europa met de MS Eurodam

Marie-Therese Kleuskens on 11 October 2016

Deel dit:

Hoera, vakantie. En deze keer weer een cruise. Het klopt dus inderdaad: ik ben ook een repeater.

Dit keer hadden we maar een korte vlucht naar onze vertrekhaven Venetië. In deze stad was ik nog nooit geweest dus heb ik voorafgaand aan de cruise nog 2 extra nachten geboekt. Venetië is gewoon alles wat je denkt: veel water, heel veel water, gondels, toeristen, lekker eten, soms duur (tja, dan had ik maar ook niet op het San Marcoplein een wijntje moeten bestellen). Het is een prachtig, heel speciaal oud stadje met een lange geschiedenis. Absoluut de moeite waard.

Twee dagen later en 23 km verder (je kunt ook flink lopen in Venetië) was het dan zover. Inschepen op de MS Eurodam van de Holland Amerika Lijn. Wat hadden we een prachtige grote hut met balkon. Alles klopt op dit schip. De inrichting, de ontzettend vriendelijke bediening, het lekkere eten, fijne entertaining. Kortom: je bent gast.

Onze route zou als volgt verlopen: Venetië, Dubrovnik Kroatië, Kotor Montenegro, Corfu Griekenland, Salerno Italië, Rome Italië, Livorno Italië, Monte Carlo Monaco, Toulon Frankrijk en ons eindpunt Barcelona. In Barcelona verbleven we ook nog een aantal nachten langer in een super hotel, Hotel Granvia. Dus veel te zien en veel te doen.

Een aantal echte hoogtepunten voor ons: • Kotor in Montenegro ligt in een van de mooiste baaien van de wereld en is in z’n geheel Unesco Erfgoed. De oude Venetiaanse bouwstijl zie je hier in overvloed terug. Dit in combinatie met de prachtige baai maakt dit stadje een geweldige plek om te vertoeven. Voor de poezenliefhebber: Kotor staat bekend om het grote aantal katten die door de hele bevolking worden verzorgd. Waar ik als kattenliefhebster natuurlijk heel blij om ben.

• Vanuit onze aanleghaven Salerno zijn we naar Pompeï gegaan. We hadden het geluk dat op dit immens grote terrein (totaal 66 ha) een expositie te zien was van de Poolse beeldhouwer Igor Mitorai. Deze combinatie van beelden en het enorme terrein was echt onvergetelijk.

• In Rome, op het Sint Pietersplein was de Paus bezig een mis te geven. Hoewel Vaticaanstad al indrukwekkend is, dit maakte het nog specialer. Wanneer kom je nu per ongeluk bij zo iets uit? Rome is hoe dan ook altijd een bezoek waard. Of je er nu 1 of 10 keer naar toe gaat, je ontdekt altijd iets nieuws.

• In Livorno waren we toe aan een rustdag. Er is een mooi en heel gezellig zandstrand in Tirrenia. Een taxi genomen, stoeltje gehuurd en de voeten in het zand onder een stralende zon. Daar werden we vervolgens getrakteerd op een vliegshow van de Tricolore, spectaculair en fantastisch, recht boven het strand. Ook hier wisten wij niets van (trouwens, de Italianen ook niet). Alweer een verrassing.

• Barcelona, stad van Gaudi, gezelligheid, shoppen en tapas. En dat hebben we ook allemaal gedaan. We waren zeer onder de indruk van de vorderingen in de Sagrada Familia (10 jaar geleden voor de laatste keer geweest). Het oog voor detail is spectaculair. In Barcelona heb je een aantal shops met heel vooruitstrevende concepten. Leuk om te zien. Heerlijk gegeten in de Barceloneta.

In totaal hebben we tijdens onze cruise 140 km gelopen, 1500 foto’s gemaakt, 3 x met de trein ergens naar toe gegaan, 10 x een taxi genomen, ontzettend veel gezien en zijn we geheel ontspannen terug gekomen. We hebben genoten.

Op naar de volgende reis en dat is New York

Deel dit:

Terug Naar Boven