Barcelona is zoveel meer!

Minke Smits-Steintjes op 13 July 2019
Barcelona is een super fijne stad, met veel schitterende bezienswaardigheden, goed openbaar vervoer, fijne parken en lekker eten. Maar Barcelona veel meer dan alleen maar deze bekende en veel bezochte stad! Dit heb ik in juni zelf mogen ervaren en ik ben heel erg verrast.

Op nog geen uur rijden vanaf de stad vind je wijngaarden, schitterende gezellige dorpen, prachtige architectuur, mooie stranden, veel gezelligheid, lekker eten en nog steeds diezelfde heerlijke Spaanse zon.

Ik startte mijn rondtrip met een lunch in het prachtige Sant Cugat del Vallès. Middenin dit dorp staat een oud marktgebouw dat ze verbouwd hebben. Nu zijn hier meerdere kleine restaurantjes in gevestigd waar je je lunch koopt en die je daarna heerlijk buiten op het terras op eet. Op loopafstand ligt een oud Benedictijnse abdij met een klooster dat gebouwd werd tussen de 9e en 10e eeuw. Een schitterende, rustgevende plek waar het een aanrader is om met een gids op pad te gaan.

De plek die de meeste indruk op mij gemaakt heeft is Montserrat, het meest culturele, spirituele en religieuze symbool van Catalonië. De rit naar boven is al fantastische. Je kunt de weg slingerend naar boven volgen of je stapt in een kabelbaan. Eenmaal boven voel je een bijzondere sfeer en geniet je van mooie uitzicht over de omgeving. In de kathedraal zingen iedere dag om 13 uur (zondag om 12 uur) de jonge zangers van het koor het Salve, het Virolai en de hymne gewijd aan de Maagd van Montserrat. En vanuit het middenschip zie je haar al staan, de Zwarte Madonna. De rij is lang, maar het is een zeer bijzondere ervaring om de Zwarte Madonna te zien, voelen en ervaren. Een fantastische ervaring die je zeker niet over mag slaan!

Verder de binnenlanden in liggen vele wijngaarden, waarvan de grootste bestaat uit meer dan 400 hectares; de wijngaarden van Sumarroca. Hier draait het niet alleen om wijn drinken, maar bieden ze de bezoekers nog veel meer. Met een hele oude, knal oranje mehari reden wij door de wijngaarden naar een oude kerk uit de 11e eeuw voor een wijnproeverij met lekkere kaasjes, onder de Spaanse zon, heerlijk!

Na de binnenlanden was het tijd voor de kust. Met 320 dagen per jaar zonneschijn, fijne stranden, een gezellig centrum, leuke winkels en volop restaurantjes is Sitges een leuke plek om te genieten van zon, zee en strand.

De rondtrip ben ik geëindigd bij het best bewaarde geheim van Antoni Gaudí; Colònia Güell. Middenin het dorp Santa Coloma de Cervelló, op nog geen half uur rijden vanaf de Sagrada Familia ligt dit prachtige, niet afgebouwde bouwwerk. Ik dacht alle bouwwerken van Antoni Gaudé in Barcelona gezien te hebben, maar wist niet van het bestaan van Colònia Güell af. Wat een verrassing en inderdaad het best bewaarde geheim.

Kortom; wil je naar Barcelona, huur dan een auto en ga op ontdekking rondom de stad want Barcelona is zoveel meer!