Krakau en indrukwekkend Auschwitz

Minke Smits-Steintjes op 11 July 2019
Tijdens mijn huwelijksreis verraste mijn man mij met een geweldige Europa trip naar Praag, Dresden en de Saksische Schweiz. Vijf jaar later stond er een verrassingsreis naar Napels en Pompeï op de planning, dus dit jaar was ik aan de beurt om hem mee te nemen naar een onbekende bestemming!

Om onze 8e huwelijksdag te vieren heb ik hem meegenomen naar een bijzondere plek die al erg land op ons to-visit-lijstje stond, maar die niet echt romantisch is… Auschwitz.

Vele boeken werden er gelezen en vele films werden er gezien voordat we in juni dan eindelijk deze bekende plek zelf bezochten. En wat een bijzondere plek is het! Doordat er nog zoveel gebouwen overeind staan, kun je je enigszins voorstellen hoe het leven er hier uit heeft gezien gedurende die jaren. Vooral de foto met kinderen die door Dr. Josef Mengele zijn behandeld en de foto waarop gezinnen in de trein stappen op weg naar het onbekende hebben erg veel indruk op me gemaakt. Maar ook de poort met daarop “Arbeit macht frei”, de wasgelegenheid van de vrouwen in Auschwitz-Birkenau en de door vingernagels bekraste muren van de gaskamer. Tip: ga met een gids op pad zodat je exact weet wat je ziet.

Omdat dit niet echt een plek is om gezellig je huwelijksdag te vieren hebben we de reis gecombineerd met twee totaal verschillende steden; Katowice en Krakau. De eerst genoemde is een onbekende Poolse stad waar oud en nieuw door elkaar staan en waar ze een heerlijk, modern stadspark hebben. Krakau is een schitterende, historische stad waar we nog wel langer hadden kunnen zijn. Door te verblijven tussen de Oude Stad en de Joodse wijk waren alle highlights van de stad op loopafstand en konden we de auto voor de deur parkeren.

Krakau is een stad met prachtige gebouwen, veel groen, vriendelijke mensen en heerlijk eten, want natuurlijk was er ook volop tijd voor een lekker ontbijtje op het terras in het Poolse zonnetje, lunchen op één van de pleinen en de avond afsluiten met een heerlijk diner in een verlicht Krakau. Het was een geslaagde verrassingsreis. Wie weet waar we volgend jaar weer naar toe gaan…