Op naar het Noorderlicht!

Minke Smits-Steintjes op 03 January 2022
Een reis die voor ons beiden zeker op de bucket list stond: Het winterwonderland van Lapland ontdekken. Ondanks de corona maatregelen toch mogelijk! Vroeg vertrokken begin januari richting Schiphol. Ruim van tevoren aanwezig en ingecheckt, zijn we in ons eerste vliegtuig gestapt. De heenreis verliep vanwege weersomstandigheden niet helemaal soepel, maar wel een ervaring rijker: Vijf keer vliegen op 1 dag!

Aangekomen in onze lodge op de Tromsø Lodge & Camping, aan de andere kant van de van de stad Tromsø, zaten we in het adembenemende winterse landschap, omringd door de bergen en de fjorden en met uitzicht op de stad. Later de week zou dit winterse beeld meermaals overtroffen worden met het woord ‘Wauw’ en ‘Ongelofelijk, wat mooi’.

Wat ons opviel dat alle huizen voornamelijk van hout zijn en alle gebouwen volhingen met kerstverlichting. Later op onze reis kwamen we erachter dat, in de periode dat de zon niet schijnt in de winter, de bewoners het ‘licht naar je toe brengen’ met alle kerstverlichting.

De volgende dag zijn naar de Arctische Kathedraal gewandeld en vanuit daar naar het centrum gegaan. Daar hebben de stad verder verkend. Aangezien de zon niet scheen en het vrijwel altijd donker was, was het wel wennen, omdat je weinig besef van tijd hebt. Zo liep één van ons een keer een winkel in en zei “Good evening” tegen de persoon achter de balie, terwijl het pas twee uur ’s middags was.

’s Avonds stond onze eerste geplande activiteit op het programma: Zoektocht naar het Noorderlicht met Tromsø Safari. We arriveerden met de bus op het uiterste puntje van het eiland Sommarøy, waar alles wit was en het ontzettend koud was. Het was bewolkt toen we aankwamen, waardoor nog niks te zien was. Gelukkig konden we warm in de houten lodge van de lokale bewoners wachten op het Noorderlicht, met warme chocolademelk en gezelligheid. Toen we op het punt van vertrekken stonden, omdat er de hele avond niks te zien was, kwam het noorderlicht tot onze complete verbazing alsnog tevoorschijn, prachtig. Na een reeks foto’s gemaakt te hebben en minutenlang gewoon met open mond naar boven gekeken te hebben, vertrokken we veel later dan gepland alsnog terug naar Tromsø.

De volgende dag waren we alweer vroeg op, voor de volgende activiteit: een sneeuwscootersafari. Dik bepakt en de GoPro camera gemonteerd, zijn we gestart met de safari. Gelukkig was het rijden op een sneeuwscooter niet moeilijk en konden we dit allebei doen. Als een lange trein door het winterse landschap gereden, met een topsnelheid van zo’n 45 km/h. We hadden het op deze trip ook verre van koud, want de handvaten van zowel de bestuurder als de passagier waren verwarmd. De trip duurde uiteindelijk twee uur en het uitzicht over het uitgestrekte winterse landschap was om nooit te vergeten.

Eenmaal terug in Tromsø zijn we direct op de volgende trip gegaan. Die avond hebben we gegeten in de natuur boven een zelfgemaakt kampvuur, waarna we geslapen hebben in een Ice Dome: Een hotel waar alles van ijs is, behalve je matras en kussen. Prachtige ijssculpturen en winterse kunst was er te zien, iets heel unieks en zeer aan te raden. Elk jaar bouwen ze dit hotel opnieuw. We hebben daar geslapen in een warme slaapzak bij een temperatuur van -7 graden. Gek genoeg, hebben we ook nog goed geslapen ook!

De ochtend erna stond ons ontbijt klaar in de nabijgelegen houten hut. Hier hebben we rustig ontbeten en hebben ons klaar gemaakt voor de volgende activiteit: de husky safari. Een stukje lopen naar Camp Tamok, wat vlakbij de Ice Domes lag, stonden meer dan honderd vrolijke husky’s die maar al te graag erop uit wilden. Samen met onze eigen roedel en een slee, door de natuur gereden. Bult op moest je zelf mee rennen als onderdeel van de roedel. Bult af moest je juist remmen, want de husky’s wilden maar al te graag harder en harder..

Toen we terug waren hebben we onszelf weer opgewarmd en lekker geluncht in de houten tipi’s in het kamp. Daarna zijn we teruggereden naar Tromsø. Als slotstuk van onze reis zijn we op een bootsafari geweest op het water, met het doel het noorderlicht opnieuw te spotten. Alhoewel we geen noorderlicht gezien hebben die avond, hebben we wel heerlijk genoten van een rustige en vreedzame trip door de fjorden.

Wat hebben we genoten van deze reis en we zijn zoveel ervaringen rijker. We hadden dit voor geen goud willen missen en kunnen een reis naar Tromsø in de winter van Noorwegen dan ook zeker aanraden!

Patrick van Vuuren en Ninon Harmsen