Ruïnes, ik hou ervan!

Minke Smits-Steintjes op 01 August 2021
Ruïnes, ik hou ervan! Lekker door de oude steden dwalen en zelf je eigen verhalen erbij bedenken, ik vind het een heerlijke bezigheid :-) Binnen Europa heb ik al meerdere Romeinse ruïnesteden bezocht en ook heb ik kennisgemaakt met de Inca’s in Ecuador en Peru. Maar de ruïnes van de Maya’s uit Latijns Amerika hebben wel de meeste indruk op mij gemaakt. Wat een prachtige plekken, wat een indrukwekkende gebouwen en wat een fantastische verhalen horen erbij én kun je er zelf bij bedenken!

Mijn eerste reis buiten Europa, zonder mijn ouders, was naar Latijns Amerika. Niet de eerste bestemming die je verzint voor je eerste grote reis (en mijn ouders vonden het ook niet zo’n prettige keuze), maar vanuit mijn studie aan de NHTV in Breda gingen we drie weken naar Guatemala en Honduras en zij gaven ons de mogelijkheid deze periode te verlengen. Natuurlijk ging ik dat doen, vandaar dat ik een lange tijd rondgereisd heb door Guatemala, Mexico, Belize en Honduras. Deze regio staat natuurlijk vol met oude Maya ruïnesteden die allemaal zo anders zijn, maar ook allemaal fantastische zijn.

Laat ik beginnen bij de bekendste, Tikal in het noorden van Guatemala. Deze stad ligt middenin een dichte jungle en is een hele belangrijke stad gebleken. Vanaf de top van Tempel IV (lees mijn blog “Magisch Tikal” over mijn ervaring op deze hoogte) krijg je een klein beetje een indruk van de grootte van deze stad. Op het hoofdplein staan prachtige steles (monumenten) en twee hoge tempels, maar ook verder van het plein af staan meerdere tempels die allemaal een andere betekenis hadden. Bij Tikal kun je uren rondlopen en genieten van de ruïnes maar ook zeker van de schitterende natuur. Met een beetje geluk zie (of hoor) je hier brulapen, vlinders, diverse vogelsoorten zoals de toekan, maar ook schattig uitziende neusbeertjes kunnen je voorbij lopen. Loop het drukke gedeelte uit en zorg dat er niet teveel mensen bij je zijn, dan maak je de meeste kans om veel dieren te zien.

Palenque in Mexico is een complete andere Maya ruïnestad. Niet omringd door dichte jungle, maar heel netjes en overzichtelijk, met overal mooi gemaaid gras en aangelegde wandelpaden. Hier kom je ontzettend veel te weten over wat er al bekend is over de oude Maya cultuur in Palenque, ook zonder gids, doordat er veel informatieborden zijn en doordat er veel details goed bewaard zijn gebleven. Zo vind je hier nog diverse hiërogliefen en steles waarbij de gezichten goed herkenbaar zijn.

Een ruïnestad die heel erg goed bewaard is gebleven is Copán in Honduras. Hier vind je een hiërogliefen trap, een indrukwekkend balspelveld, maar ook diverse steles waarbij zelfs de gezichtsuitdrukking en enkele kleuren nog bewaard zijn gebleven na al die jaren. In Copán vind je niet de hoge tempels zoals in Tikal, maar vind je veel meer details in de gebouwen terug. Erg leuk is ook dat heel dichtbij Los Sapos, de baarplek van de Maya vrouwen, en Las Sepulturas, een woonwijk met diverse huizen en zelfs een begraafplaats, gelegen zijn. Hier kun je naar toe wandelen, of bijvoorbeeld per paard naar toe gaan.

En dit zijn nog maar drie Maya ruïnesteden. Er liggen er nog veel meer in Latijns Amerika, sommigen al ontdekt, sommigen nog diep verborgen in (en onder) de jungle. Onderzoekers en archeologen blijven nog jaren bezig voordat alles gevonden is, als dat al lukt..