Compleet Cambodja: alles wat je wilt zien en meer..

Natascha van Dam op 06 May 2018
Cambodja, officieel het Koninkrijk Cambodja, ligt in Zuidoost-Azië. Het grenst aan Laos, Thailand en Vietnam en de kust grenst aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. Na een lange vlucht, in de Premium Comfort Class van Cathay Pacific, is mijn eerste reactie zodra ik naar buiten loop WAUW! Ondanks de totaal andere cultuur, voel ik me meteen op mijn gemak. Met de bus worden we naar het Patio Hotel gebracht, hier zullen we 2 nachten slapen, wat bij binnenkomst geen straf blijkt te zijn. Het hotel is bijzonder groot en zit in een zijstraatje. De kamers zijn ruim opgezet, het restaurant heeft een verfrissend windje en het zwembad bevindt zich op het dak van het hotel. De middag stond in het teken van bijkomen en een verfrissende duik nemen in het zwembad. 's Avonds is het tijd voor onze eerste kennismaking met het Cambodjaanse eten. Romdeng restaurant heeft ons laten genieten van heerlijke specialiteiten. Moe en voldaan zijn we terug gegaan naar het hotel, waar ik de eerste dag op me in laat werken en vol nieuwsgierigheid uitkijk naar de rest van mijn reis.

De volgende dag begin ik met een goed ontbijt en uitzicht op de stad. Vandaag hebben we een druk programma dat in het teken staat van de geschiedenis van Cambodja. De beste manier om de stad te leren kennen is per Tuk Tuk. Onze eerste stop is het Tuol Sleng museum, beter bekend als de S-21 gevangenis. Deze gevangenis is gebouwd in een voormalig schoolgebouw. Door de Rode Khmer werden hier mensen verhoord en gemarteld. Beelden en objecten van deze martelingen zijn in dit museum terug te vinden. Er zaten niet alleen mannen gevangen, maar ook vrouwen en kinderen. De gevangenen zijn later in het uitroeiingskamp Choeung Ek omgebracht. Dit kamp is bij ons beter bekend als de Killing Fields, uiteraard kon een bezoek daaraan niet achterblijven.

De Rode Khmer was de militaire tak van de Communistische Partij van Democratische Kampuchea. Khmer is de naam van het volk dat Cambodja bewoont. Tussen 1975 en 1979, toen de Rode Khmer aan de macht was, waren zij verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,7 tot 2 miljoen mensen op een bevolking van 7 miljoen. Na het museumbezoek is het tijd voor heel iets anders; struinen op de markten van Phnom Phen. De Russian Market is een overdekte markt waar van alles en nog wat te koop is. We sluiten onze drukke dag af met een heerlijk diner in het La Rose Suites en een dansje en een drankje bij Eclipse, een gezellige sky bar. Het Tuol Sleng musuem en de Choeung En hebben op mij een diepe indruk gemaakt en een ieder die Cambodja bezoekt, kan ik aanraden om deze plekken zeker niet over te slaan!

De volgende dag bezochten we Phnom Odong, een mooie tempel die we na 509 treden bereikten. Ik heb genoten van het uitzicht en het moois wat de tempel ons bood. Onze busreis vanuit Phnom Phen ging verder naar Battambang. Bij aankomst in het hotel hebben we ons even opgefrist en klaargemaakt voor het diner. Ditmaal konden we heerlijk dineren bij locals thuis. Wat een genot om de smaakvolle curries, heerlijke vis en vlees gerechten te mogen proeven. Na het diner werden wij de attractie van de avond. We bezochten een Cambodjaanse bruiloft waarbij we niet stil mochten staan. Geweldig om mee te maken en een goede afsluiter van deze dag!

In Battambang stond onze trip in teken van ‘meet the locals’. Onze taxi’s stonden ons na het ontbijt weer op te wachten en per Tuk-Tuk zijn we Battambang gaan verkennen. We zijn langs gegaan bij familiebedrijven en hebben gezien hoe noodles gemaakt worden. Een bezoek aan de visboerderij mocht niet ontbreken. Wij zijn bij de Wat Somrong Knong tempel geweest. Dit doet op het eerste oog aan als een beton blok rondom een mooie pagode, dichterbij valt je mond open van verbazing. In het monument zijn allerlei beelden uitgehakt, waarbij de gruweldaden van de Rode Khmer uitgebeeld werden. Phnom Sampeau hebben we bereikt met een pickup. Op deze berg staat een prachtige tempel en vind je de Killing Caves. Deze grot is nu per trap te betreden, in de jaren 70 tijdens het Khmer bewind, was deze toegang dicht. De enige weg naar binnen was van bovenaf, vallend naar beneden, zonder ook maar enige mogelijkheid om eruit te komen.

Om vanuit Battambang Siem Reap te bereiken, zit je vier uur in de bus. Wat je goed de tijd geeft om te relativeren en te overdenken wat je nu zoal gezien hebt en nog gaat zien. Eenmaal in Siem Reap zijn we gaan eten. ’s Avonds brachten we een bezoek aan de Phare, Cambodian Circus. Geen clowns, maar jongeren die door middel van dans, acrobatiek en muziek de ellende die zij hebben meegemaakt om willen zetten in iets positiefs. Ze vertellen met dans, muziek en acrobatiek een verhaal over het leven en de hedendaagse problemen van de Cambodjaanse jongeren. In één woord adembenemend!

Vandaag gaan we naar Angkor Wat! Eerst bezoeken we de Ta Prohm en de Byron Tempel. Ta Prohm is vooral bekend als de Tomb Raider Tempel. Ta Prohm is als een van de weinige tempels niet aangetast door de natuur. De tempel is echt zoals men deze bij de ontdekking aantrof; vergroeid met bomen. Na Ta Prohm brachten we een bezoek aan de Byron Tempel. Dit is een Angkoriaanse tempel gebouwd door koning Jayavarman VII. Byron was zijn staatstempel en de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom, vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Na de lunch was het dan zover: Angkor Wat! Ik heb er geen woorden voor hoe indrukwekkend ik deze tempel vond. De tempel werd ontworpen en gebouwd in het midden van de 12e eeuw tijdens de regering van koning Suryavarman II als hoofdstad en tempel van de koning. Angkor Wat staat ook op de Nationale vlag.

Op onze laatste dag hebben we een bezoek gebracht aan het Tonle Sap meer en de floating village Kampong Khleang. Dit ligt 55 kilometer ten oosten van Siem Reap. Kampong Khleang is permanent gevestigd op het Tonle Sap meer waar de economie draait op visserij en landbouw. Het Tonle Sap meer is het grootste zoetwatermeer in Azië, er leven wel 10.000 mensen op het water.

De reis sluiten we na een hotel bezoek in het Shinta Mani af met een heerlijk diner met de gehele groep. Cambodja is voor mij een compleet land. De vriendelijke locals, de prachtige tempels, de historie, de gezellige drukte van het uitgaansleven en de markten, de mooie hotels waar je kunt verblijven en het overheerlijke eten...

Cambodja has it all!