Everything Irie in Jamaica

Natascha van Dam op 29 April 2018
Herken je dat….? Je bent al een tijdje terug uit een idyllisch oord en probeert langzaam je oude ritme weer op te pakken…maar je hoofd wil nog niet zo. Ik zit met mijn gedachten nog in Jamaica en dat zorgt voor verwarrende situaties waarin je benen vooruit willen….vlug boodschappen doen, snel een wasje draaien en oei…het is alweer bijna etenstijd maar je hoofd zegt: take it easy, no problem. Een hele week was m’n bedje gespreid en m’n potje gekookt maar bovenal heb ik een week lang van elke minuut genoten.

Jamaica….land of wood and water, een eiland wat veel meer biedt dan sommige andere Caribische bestemmingen. Met een mega-gezellig groepje beklommen we Dunn’s River Falls en omarmden we de welkome afkoeling van deze waterval. We vaarden vlot (maar niet heel vlot) op de Martha Brae rivier. Onze stuurman was een trotse Jamaicaan die op het eind van de rit graag zijn zelfgemaakte spullen verkocht. Natuurlijk hebben we een souvenir als aandenken aan Andrew meegenomen. Ook aten we jerk en bezochten we een aantal hele leuke accommodaties. Behalve de luxe All Inclusive resorts vind je hier ook kleinschalige, sfeervolle hotelletjes met een uitzicht waar je heel blij van wordt. Waar je ook blij van wordt is de Jamaicaanse rum, er kan zomaar ineens gitaargeluid uit diverse kanten komen. Maar hoeveel rum je ook drinkt, dansen als een Jamaicaan zit d'r niet in. Hun lijf kronkelt alle kanten op tijdens wat lijkt op een paringsdans. Hoe dat eruit ziet laat ik aan je eigen verbeelding over.

De natuur in Jamaica is overweldigend. Tropisch groen regenwoud waar je de mooiste en meest kleurrijke bloemen, vlinders en kolibries aantreft. Dit alles afgewisseld met prachtige historische dorpjes, kleurrijke tafereeltjes langs de weg, baaitjes en witte stranden. De badplaats Negril overtrof mijn verwachtingen. Het heeft voor een groot deel zijn authenticiteit behouden. De lokale bevolking doet z'n best om het de toerist naar de zin te maken en tegelijkertijd z'n waar aan de man te brengen. En dat zonder opdringerig te zijn want de Jamaicaan kent de betekenis van het woordje 'nee'. Loop ze dus niet voorbij zonder te groeten, ook al ga je niet in op het aanbod.

Bij het meer dan mooie Golden Eye Hotel ontmoetten we James, shaken not stirred, en zijn collega Stuart....volgens mij heette hij Peeters met de achternaam...haha (inside joke). Ja, echt een prachtige accommodatie. In een ander kaliber maar zeker zo pittoresk waren onder andere Goblin Hill, Country Country en Jake’s. En bij het Couples Sans Souci maakte ik toch ook wel een blij sprongetje. Wanneer ik weer terug ga naar Jamaica (ja...niet als maar wanneer) is het nog lastig kiezen tussen alle leuke locaties.

Bezoek ook een lokale markt, struin rond door het historische Falmouth en ga bobsleeën of ziplinen in de Mystic Mountains. Je rijdt hier gemakkelijk zelf met een huurauto. Het wegennet is prima en de afstanden zijn beperkt. Everything irie dus. Een heerlijk tropisch eiland met enorm veel afwisseling qua cultuur en natuur. Maar wat het eiland nog meer bijzonder maakt zijn de mensen! Ze zijn trots, blij, vriendelijk en natuurlijk super relaxt. De laatste avond hebben we doorgebracht bij Rick’s Café, één van de top 10 bars in de hele wereld. We kwamen net op tijd om een lefgozer van het hoogste plateau met een achterover-salto in zee te zien duiken. De manier waarop hij daarna als een soort van Spiderman via de steile rots weer naar boven klom was misschien nog wel indrukwekkender.

Langzaamaan (want dat is het ritme waar ik nog graag even in wil zitten) schud ik de jetlag van me af en wordt mijn tempo weer opgeschroefd naar westerse waarden. De reggaemuziek is ingeruild voor radio 2. Ik word ook blij als de YS Falls en het prachtige Frenchman's Cove weer in mijn hoofd voorbij komen. De Big Bamboo galmt nog na in mijn hoofd en wat hebben we gelachen. Ach je moet erbij geweest zijn. Ik daag jullie uit om eens aan Jamaica te denken voor een volgende vakantie. Ik kan je verzekeren: daar word je héél blij van. En relaxt…

Wil je naar Jamaica?

Neem gerust contact met me op Tel. 06-18314018 of mail naar natascha.vandam@travelcounsellors.nl

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor