Incentive Mauritius

Natascha van Dam op 12 August 2016
Begin mei van 2016 had ik de kans om samen met collega's wereldwijd het eiland Mauritius te ontdekken. Na een lange reis met Emirates (aanrader) kwamen we aan op het eiland.

Mauritius staat bekend als "de" luxe strandbestemming in de Indische Oceaan, waar enkel de rijken der aarde kunnen verblijven. Het is een feit dat Mauritius een prachtige en luxe strandbestemming is, die beter betaalbaar is dan je zou verwachten. Met de langste koraalriffen ter wereld is het de perfecte bestemming voor duikers en snorkelaars. Maar ook liefhebbers van golfen en kitesurfen zijn hier prima op hun plek. Verassend is de vriendelijke bevolking die uit een mix van Europeanen, Aziaten en Afrikanen bestaat. Het landschap is gevarieerd en kent naast vulkanisch landschap ook suikerrietvelden en nationale parken.

Mauritius kent een grote mix van verschillende culturen. Deze mix vindt zijn oorsprong ten tijde van de kolonialisatie. Toen de V.O.C. haar specerijen ging halen in India, Indonesië en andere Aziatische landen, werden er veel slaven meegebracht om te werken. Soms brachten ze Afrikanen mee en vaak op de terugweg slaven uit Azië. Sommigen van hen hebben zich gevestigd op het eiland en zo is de bonte mix van culturen ontstaan. Tot op de dag van vandaag is dit nog goed te merken en is de bevolking verdeeld in Indiërs, Franco-Mauritanen, Chinezen, Creolen en Europeanen. Alle 1,3 miljoen inwoners leven samen met behoud van geloof en cultuur.

Ten tijde van de slavernij in de achttiende eeuw werd de zogenaamde slavendans vaak beoefend als uiting van wanhoop en heimwee. Gepaard met muziek en onder begeleiding van een uitgeholde kalebas als trommel werd de séga gedanst. Tegenwoordig wordt deze typisch Creoolse dans uitgevoerd op feesten en bruiloften en is deze dans niet meer weg te denken uit de cultuur. Nog altijd hebben de teksten diepgaande betekenissen en wordt er gezongen over actuele ontwikkelingen.

Tijdens ons verblijf sliepen we in het Beachcomber Paradis hotel welke op het schiereiland Morne van Mauritius ligt. Het wordt omgeven door stranden en palmbomen en beschikt over een groot zwembad, 4 restaurants en een health- en fitnesscentrum.

De kamers en suites zijn ingericht in natuurlijke tinten en voorzien van een eigen badkamer, een flatscreen-tv en gratis Wi-Fi. Alle kamers hebben uitzicht op de Indische Oceaan vanaf het eigen gemeubileerde balkon. Sommige kamers liggen direct aan het strand. Het buffetrestaurant le Brabant serveert internationale gerechten en in restaurant La Palma kunt u genieten van Italiaanse specialiteiten. Blue Marlin is een visrestaurant en Creoolse specialiteiten zijn verkrijgbaar in La Ravanne.

Verschillende watersporten, zoals duiken, snorkelen en windsurfen, kunnen voor u geregeld worden. Bij het hotel kunt u ook golfen, tennissen en volleyballen. Er is een nachtclub en de kinderen kunnen zich vermaken in de miniclub van Paradis, die is voorzien van een eigen zwembad en alleen geschikt is voor kinderen jonger dan 12 jaar oud.

Aan welke kant van Mauritius je ook je vakantie doorbrengt, bijna overal zijn de prachtige bounty stranden te vinden die rechtstreeks uit de reclames lijken te komen. Twee stranden die je gezien moet hebben zijn de stranden van Le Morne, het schiereiland dat met een combinatie van poederwit strand, een helderblauwe lagune en de bergketen Le Morne op de achtergrond zeker behoort tot één van de mooiste. Net als het strand van Grand Baie.

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewoon wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Al met al is Mauritius een heerlijke plek om er tussenuit te zijn!

Voor tips, vragen of boekingen kunt u mailen naar natascha.vandam@travelcounsellors.nl of bellen naar 06-18314018

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor