Rondreis Zuid-Afrika & Mozambique

Natascha van Dam op 05 January 2017
Eind oktober 2016 begon ons avontuur naar Zuid-Afrika en Mozambique. We vlogen via Cairo naar Johannesburg waar we de auto ophaalden op de luchthaven. We kregen een 4x4 mee, deze heb je in Mozambique wel nodig. Het avontuurlijke gevoel was meteen aanwezig. Vanuit de luchthaven reden we verder ons eerste stop in de omgeving van Nelspruit. We verbleven in Alkmaar Farmstay waar we door de eigenaar Johan alleraardigst werden verwelkomd. De accommodatie was prima, schoon en ruim en we werden in de avond flink verwend met allerlei lekkernijen die het stel voor ons had klaargemaakt.

De volgende dag gingen we verder via de Panorama Route naar onze volgende stop. Deze route is prachtig. Helaas hadden wij wat mist onder weg waardooor bv God's Window niet te zien was. Ons verblijf lag aan de Blyde river waar het schijnt dat er nijlpaarden soms in de avond te zien zijn. Tijdens ons verblijf hebben we er helaas geen gespot.

Na ons verblijf rondom de Blyde River zijn we vertrokken naar Klaserie NP. Dit natuurreservaat is onderdeel van het Krugerpark. We hebben hier wandelsafari's gemaakt met ervaren en professionele rangers en tijdens deze wandelingen veel geleerd over de dieren en planten in het gebied. Daarnaast hebben we ook gamedrives gemaakt. Tussen de bushwalks, maaltijden en game drive in hadden we de gelegenheid om een verfrissende duik te nemen in het zwembad bij het kamp. We verbleven bij Africa on Foot wat ik absoluut kan aanraden. Kleinschalig en intiem en een luxe kampeerplek midden in de bush, waar je 5 comfortabele,rondvormige huisjes hebt met een strodak. Elk huisje heeft een groot tweepersoonsbed (of twee aparte bedden) met muskietennet en een badkamer met toilet en douche. Romantische koppels (droomnajagers en andere avonturiers) kiezen voor de boomhut, die een stuk verder is gelegen. De boomhut bestaat uit meerdere verdiepingen: de slaapkamer, de zitkamer en op de begane grond de badkamer met toilet en douche.

Africa on Foot wordt verlicht met parafine lampen, kaarsen en fakkels. Elektriciteit (en telefoon) is slechts aanwezig bij de receptie en dus dé ontmoetingsplek voor het opladen van camera’s en mobiele apparaten. De sfeer is prettig informeel. Dat merk je vooral tijdens het (heerlijke) avondeten; met alle gasten samen aan een grote tafel.

Na het verblijf bij Africa on Foot gingen we echt het Krugerpark in. Wat een verschil! Het park is veel groter opgezet maar mist de sfeer en de intimiteit van Klaserie. Je kunt binnen het Krugerpark ook safari's maken maar deze rijden allemaal over de geasfalteerde wegen i.p.v. de zandwegen in Klaserie.

Na 1 nacht vervolgden we onze tocht naar Mozambique. Onze eerste kennismaking met Mozambique begon bij de Giriyondo border post, de grensovergang tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Je moet even zoeken hoe/wat je nodig hebt om Mozambique binnen te kunnen komen maar in ons geval was het snel geregeld omdat wij het visum al vooraf hadden geregeld.

Het reizen in Mozambique was een groot avontuur en niet altijd even makkelijk. Zo heb je heel veel politiecontroles onderweg met snelheidscontroles en als je niet oppast heb je snel een boete te pakken die voor Europese begrippen nog hoog uit kan vallen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je veiligheidshesjes, een veiligheidsdriehoek en brandblusser in de auto hebt liggen, want dat is verplicht om rond te mogen rijden. Eenmaal de grens over gingen we richting Machampane. Dit Wilderness Camp ligt in het westen van Mozambique aan de rand van het Krugerpark, in het ca. 3,3 miljoen ha Limpopo NP. Het camp is niet omheind en ligt in het bos aan de oever van de Machampane rivier. Het grenshek tussen Mozambique en Zuid-Afrika is volledig verwijderd. Je verblijft hier in een rustieke tent op een verhoogd platform, alle met 2 eenpersoonsbedden, een eigen badkamer en een veranda met uitzicht op de rivier. Je bent hier echt weg van de wereld en hebt nergens bereik. Even wennen maar wel erg lekker (voor 2 dagen). Je vult de dagen hier met wandelen (2x per dag) en verder lekker staren over de rivier en kijken naar het wildlife wat er voorbij komt, zoals bv apen en krokodillen.

Vanuit Machampane zijn we richting Xai Xai gereden op weg naar ons mooiste verblijf van de reis: Naara Eco Lodge. Rond 16.00 uur komen we aan bij de zandweg van ca 10 km naar de Naara-lodge. Hier begint het avontuur. Gelukkig hebben we een 4x4 want door dit mulle zand lukt het niet met een gewone auto. Er komt er geen tegenligger aan want we zouden niet weten hoe je elkaar hier moet passeren. Onderweg passeren we veel vriendelijke mensen en zien we kinderen met water op hun hoofd lopen. Wat een prachtig land, met prachtige mensen! 10 km is best ver als je ca.15km/h rijdt maar uiteindelijk bereiken we de lodge zonder problemen. Wat een paradijsje is deze plek, zeg! We slapen in een super de luxe tent met een douche zowel binnen als buiten de tent. We hebben uitzicht op het meer. Prachtig!

Helaas verbleven we maar 1 nacht en zijn we de volgende dag verder gereden naar Vilanculos. Vilanculos is een gezellig dorp aan de kust. Vilanculos staat bekend om de Bazaruto Archipel welke voor de kust van Vilanculos ligt. Wij hadden een dag trip naar richting deze Bazaruto Archipel geboekt met een oorspronkelijke dhow. Let goed op onderweg want dit gedeelte staat bekend om de zeekoeien. Bij de Bazaruto Archipel hebben we gesnorkeld in een beschermd stuk natuur gebied. Wanneer je geluk hebt kun je o.a. roggen, zeeslangen, murenes en octopussen. Verder is er een leuke lokale markt in Vilanculos en zeker de moeite waard om te bezoeken, ze hebben hier werkelijk van alles en leuk om iets van de lokale sfeer mee te krijgen.

Hierna gingen we naar Tofo. Het landschap is prachtig: palmbomen, mooie hutten, soms rond, soms vierkant, meestal gemaakt van opgerolde rieten matten. Tofo staat bekend om de spectaculaire onderwater wereld en om de grote stranden met duinen en ruige kustlijn. Tip: kom in het juiste seizoen als de walvissen langstrekken. Je kan dan vanaf het strand ongeveer elke 5 minuten wel een walvis zien springen en is het erg leuk om een walvissafari te boeken. Het gebied staat bekend om walvishaaien en mantra's, maar daar moet je dan wel voor in het juiste seizoen zitten.

Na ons verblijf in Too zijn we verder gegaan naar Bilene. Bilene's ligging is uniek. De plaats ligt aan de turkooizen Lagoa Uembje die ruim 30 kilometer breed is en witte zandstranden heeft. Zomerse regen laat deze lagune regelmatig overstromen. De zuidoever van Lagoa Uembje betreft een smalle zandstrook die bestaat uit duinen (maximaal 60 meter hoog), beige zandstrand (Indische Oceaan) en de lagunemonding. Bilene heeft dus twee stranden. Bootjes varen over de lagune; deze verbinden Bilene met de duinstrook. Gedurende de week is Bilene rustig. Het (lagune)strand met rieten parasols is dan verlaten; dit is ideaal voor families met jonge kinderen.

Na Bilene zijn we via Komatipoort terug naar Johannesburg gereden. Het einde van een geweldige reis!

Wil jij ook naar een avontuurlijke reis door Afrika en Mozambique?

Neem gerust contact met me op, ik kan je er alles over vertellen. Tel. 06-18314018 of mail naar natascha.vandam@travelcounsellors.nl

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor