Weekje Kos

Natascha van Dam op 07 August 2017
Laat me je meenemen in al het mooie dat dit eiland je te bieden heeft. We vliegen om 7.00 uur ‘s ochtends met het vrolijk gedecoreerde vliegtuig van Smartline Airlines richting Kos. De vliegreis verloopt perfect en we komen op tijd aan op het vliegveld van Kos. De deur van het vliegtuig gaat open en als we de trap aflopen, voelen we de warme lucht ons tegemoet komen. Een vertrouwd en fijn gevoel. 20 jaar geleden was ik ook al eens op Kos en het is grappig te zien dat de luchthaven in ieder geval nog exact hetzelfde is.

Onze transfer bracht ons naar ons verblijf in Astrir Odysseus. We zijn hier voornamelijk om een weekje bij te komen en dit resort is daar echt perfect voor. Bij aankomst horen we dat we een upgrade naar een kamer met toegang tot het gedeelde zwembad krijgen, wat heerlijk zeg!

De kamers, suites en maisonnettes van Astir Odysseus zijn zeer ruim en uitgerust met een lcd-tv met satellietzenders en gratis WiFi. Ze hebben ook thee- en koffiefaciliteiten en een kluisje. Het resort biedt ook een breed scala aan sportfaciliteiten, zoals een klimwand, een fitnessruimte, beachvolleybal, fietsverhuur, waterpolo, 5x5 mini-voetbalveld en tennisbanen. Voor de kinderen is er een kinderclub met diverse activiteiten en 2 speeltuinen. Restaurant Achilleas biedt een dinerbuffet. Bij Taverna Argo wordt voor de lunch een barbecue buffet geserveerd en voor het diner kunt u gerechten kiezen van het à-la-cartemenu. Het à-la-carterestaurant kijkt uit op de zee en u kunt er genieten van internationale specialiteiten voor het diner. Er zijn tevens glutenvrije gerechten beschikbaar. Dranken, koffie en cocktails zijn verkrijgbaar bij de bar bij het zwembad Dawn en in de stijlvolle Sirens Bar. Het Astir Odysseus Resort & Spa ligt op 5 km van de hoofdstad en op 20 km van de luchthaven van Kos. Op minder dan 13 km biedt het bergdorp Zia een panoramisch uitzicht over de omgeving. Er is gratis privéparkeergelegenheid bij de accommodatie.

We zijn een dagje naar Kos Stad geweest wat een gezellig en mooi stadje is. We zien palmbomen, cipressen en veel groene struiken en allerlei kleuren bloemen langs de weg en in de straatjes. We vergapen ons aan de vele zeilbootjes en toeristenbootjes in het haventje. Er staan veel kraampjes op de kade, waar vers gevangen vis wordt verkocht, rechtstreeks van de vissers. Katten komen erop af en als ze geluk hebben krijgen ze een visje toegeworpen. In Kos stad wemelt het van de indrukwekkende monumenten, zoals de stadsmuren, het kasteel, de antieke tempels, het theater, de agora, mozaïeken vloeren, byzantijnse kerken, de Hadji Hassan moskee en de beroemde Hippocrates plataan. Kos stad is één groot openlucht museum. We hebben trek gekregen, dus we gaan op een terrasje zitten van een gezellig restaurantje met blauwe stoeltjes. We bestellen frappé, cola en een Griekse salade. De tomaten smaken weer als vanouds in Griekenland, sappig en zoet. Ook de feta is niet te vergelijken met de feta die we in Nederland bij de supermarkt kopen. Daarna bestellen we nog een heerlijke pita met gyros en we kunnen er weer even tegen.

Op 3 kilometer buiten de stad ligt het Asklepion. Het Asklepion, een heiligdom opgedragen aan Aesculapius, trok in de oudheid zieken uit heel Griekenland. Het grote terrein dat uit vier terrassen bestaat is in 1902 opgegraven en verschillende delen zijn mooi gerestaureerd. De resten van het heiligdom zoals die nu te zien zijn, stammen uit de tweede eeuw voor tot de tweede eeuw na Christus. Er staan resten van romeinse tempels en ook is er een mooie zuilengang te bewonderen.

Op het eerste terras liggen de Romeins thermen. Er zijn nog resten van de waterbekkens te zien. In het midden staat een beeld zonder hoofd, misschien wel van Hippocrates. Vooral de tempel van Aesculapius op het bovenste terras, waarvan de zuilen met gave Corinthische kapitelen weer overeind zijn gezet, maakt een imposante indruk. Het uitzicht over de vlakte van Kos is vanaf het bovenste terras fenomenaal.We dwalen tussen de brokken steen. De grote bomen tussen de ruïnes zijn zwaar van de roze bloemen die ze dragen. Gele en witte bloemen bloeien uitbundig tussen de oude brokstukken. Uit de oude muren komen kleine tere muurbloempjes te voorschijn die roze-rood, wit of geel zijn. Vergeleken met andere Griekse eilanden, is Kos een vrij vlak eiland met weinig bergen. Het is een vruchtbaar eiland met veel water en een heerlijk klimaat. Op Kos zijn mooie fietspaden aangelegd en daarom is Kos hét fietseiland bij uitstek; fietsen op Kos is erg populair, vooral bij Nederlanders. Kos is een groen eiland met mooie zandstranden. Mensen die van zwemmen houden zullen op Kos zeker genieten, Kos heeft namelijk heel veel zandstranden en op de meeste wappert de Blue flag (Internationale milieuonderscheiding voor schone en veilige stranden).

Tigaki bevindt zich op ongeveer elf kilometer van Kos stad. Tigaki is een van de mooiste en meest bezochte stranden van het eiland Kos. Het is een klein plaatsje met veel winkels, restaurants, cafetaria’s en bars. Het strand is goed georganiseerd en biedt allerlei watersportfaciliteiten. Tigaki wordt vooral overdag druk bezocht, want het heeft een uitstekend zandstrand. Kos stad is vanaf Tigaki makkelijk met de bus bereikbaar.

Kortom: Kos is een heerlijk vakantie eiland.

Wil je ook naar Kos of Griekenland?

Neem gerust contact met me op Tel. 06-18314018 of mail naar natascha.vandam@travelcounsellors.nl

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor