Actief en Culinair Tenerife

Rike van den Beld-van Dijk op 20 May 2019
Veel mensen denken bij Tenerife aan zon-zee-strand, boeken een verblijf in het populaire zuiden van het eiland en daar blijft t dan wel bij. Maar tijdens mijn bezoek aan Tenerife blijkt dat er nog zo veel meer is. Tenerife kent hoge berge, het hoogste punt van Spanje ligt hier op dit mooie eiland! Met name aan de noordkust tref je nog leuke stadjes met een historisch centrum. En in het zuiden vind je niet alleen mooie stranden, maar kan de actieve vakantieganger zich ook helemaal uitleven ter land, ter zee en in de lucht. Oh ja, natuurlijk niet vergeten om de lokale lekkernijen te proeven!

Het noorden kenmerkt zich door een glooiend landschap met een rotsachtige kustlijn, waar leuke plaatsen verborgen liggen. Zo is Puerto de la Cruz tegen een heuvel gebouwd met op de achtergrond de Pico del Teide. Het centrum van dit stadje is achter de haven en het zwembad gesitueerd. Leuke straatjes met winkels en diverse terrassen nodigen uit voor een wandeling. En wil je terug naar je hotel niet ‘klimmen’, dan neem je gewoon een taxi, lekker snel en niet duur.

Net wat noordelijker vind je La Laguna. Sinds 1999 is deze plaats benoemd tot UNESCO wereld erfgoed en wordt gezien als een uniek voorbeeld van een koloniale stad zonder muren. Hoewel er hier en daar wel weer wat herbouwd is, heeft de plaats haar originele layout behouden. De huizen en straten een beetje denken aan de binnenstad van Old Havana, Lima en Cartagena. Dit klopt ook, want de plattegrond en indeling zijn gebruikt bij de bouw van deze wereldsteden! Vergeet niet af en toe een gebouw binnen te gaan, want achter die gevels schuilen mooie binnenplaatsen. Onderweg terug naar Puerto de la Cruz is het een aanrader om een bezoek te brengen aan La Casa Del Vino – hier kan je genieten van een wijn en kaas proeverij!

Zoek je in Puerto de la Cruz een speciaal adresje om culinair te genieten? Reserveer dan een tafeltje in El Taller de Seve! Een klein maar zeer fijn restaurantje. Ga voor het menu van de chef. Dit is ultiem genieten van pure verse lokale producten!

Laat de kust achter je en rijdt over de ‘kam’ naar de Pico del Teide. Het eerste stuk is een bochtige weg langs prachtige uitzichten en door bossen. En dan opeens, als je alle bomen achter je laat dan kom je in een schitterend landschap. Elke keer verandert dit, van groen naar rotsachtig. Er zijn hier heel veel mogelijkheden voor wandelingen. De Pico del Teide is ook een UNESCO site en deze kan je per kabelbaan bezoeken. Wel slim om vooraf te reserveren, dat scheelt wachten in de rij en je weet zeker dat je naar boven kan.

Naar het zuiden kan je via 2 wegen afdalen. Deze weg kent wat minder bochten als de heenreis, maar het is leuk om te zien hoe het landschap hier verandert. Je komt uit het groene noorden en ziet dat het hier wat donkerder en droger is. Aan de zuidkust liggen de bekende plaatsen als Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje en La Caleta op een rij aan de kust. Je kan de grenzen nauwelijks ontdekken, want ze lijken gewoon in elkaar over te lopen. Voor de kust allemaal heerlijke stranden met daarachter een wandelpromenade van maar liefst 11km.

In deze plaatsen kan je volop shoppen, terrasjes pikken en genieten van het strand. Ze zijn allemaal voor het toerisme gebouwd. Toch valt La Caleta hierin op. Dit lijkt een wat intiemer centrum te hebben met kleine straatjes. Ga genieten van verse vis of paella bij restaurant La Masia del Mar, hier zit je op het terras met uitzicht over het water.

Vanuit Los Cristianos of Los Gigantes kun je leuke boottochten maken langs de kust. De kans is groot dat je hier dolfijnen en walvissen kunt spotten. Er worden ook leuke kayakexcursies aangeboden nabij de schildpadden. Heb je een snorkel meegenomen, dan vang je vast nog een glimp op van de kleurrijke vissen. Wist je dat Siam Park een van de grootste waterparken van de wereld is? En dat ligt gewoon op Tenerife! Ook golfliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, er is genoeg keuze om elke dag op een andere baan te spelen.

Culinair gezien hoeft u op Tenerife zeker niet op een houtje te bijten. De hoeveelheid toeristische restaurants is overweldigend. Leuker is het natuurlijk om daarbuiten de leuke lokale eetgelegenheden te ontdekken, en van de echt ambachtelijke specialiteiten te genieten voor weinig geld. In deze keuken komen mediterrane en exotische invloeden samen. De lokale restaurants zijn te herkennen aan de Canariërs, die er zelf vaak eten.

Tenerife is een geweldig eiland, waar het hele jaar een aangename temperatuur heerst. Je kan hier actief zijn, relaxen en lekker eten. Er zijn hotels en appartementen in alle soorten en maten. Van eenvoudig tot super luxe. Van extra large tot intiem. Van familieresorts tot adults only. Wil je graag meer van Tenerife zien? Blijf dan niet alleen in het zuiden hangen, maar kies ook voor een paar nachten in een van de noordelijke plaatsen! Ik heb daar ook een paar mooie pareltjes gevonden om je reis aan Tenerife nog specialer te maken.