Wat gebeurt er bij een Calamiteit tijdens je reis?

Rike van den Beld-van Dijk op 02 May 2019
Met Pasen werden we opgeschrikt door het vreselijke nieuws over de aanslagen in Sri Lanka. Zelf heb ik 2x dit geweldige land mogen bezoeken, dit was na een andere calamiteit, de Tsunami. Sri Lanka leek eindelijk weer helemaal terug, het zou dé bestemming van het jaar worden. Steeds meer mensen brachten een bezoek aan dit mooie veelzijdige land met een georganiseerde reis of zelfstandig, net waar ze zelf de voorkeur aan geven. Iedereen voelde zich veilig en iedereen dacht op zijn of haar eigen manier zijn reis goed geregeld te hebben. Tot het noodlot toesloeg! Een calamiteit en dan?

Vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken werd het reisadvies bijgesteld. ‘Alle reizen zonder noodzaak worden afgeraden’, en reizigers die zich in Sri Lanka bevinden worden teruggebracht naar Nederland. Reizigers die via een touroperator geboekt hadden, zij werden bijgestaan door deze organisaties. Alle klanten van Travel Counsellors zijn persoonlijk benaderd door hun Travel Counsellor. Ze worden allemaal teruggevlogen naar Nederland en de kosten worden gedekt door het Calamiteitenfonds. MITS de reis is geboekt bij een organisatie die aan het Calamiteitenfonds deel neemt. Je weet wel, die €2.50 per boeking die je moet afdragen.

Maar wat gebeurd er met al die avonturiers die zelf hun reis hebben geregeld? Die niet hun reis hebben geboekt bij een ANVR/SGR organisatie? Zij die geen €2,50 voor het Calamiteitenfonds hebben betaald? Zij die online een retourtje Colombo hebben gekocht en daar lokaal wel zien waar ze slapen. Of zij via verschillende partijen een ticket en een paar accommodaties hebben geboekt?

Samenwerkende verzekeraars hebben uit coulance besloten ook mensen die niet via het Calamiteitenfonds verzekerd zijn terug te halen – dit is UITZONDERLIJK, want normaliter valt dit NIET onder de dekking van je reisverzekering! Sommige nieuwsbronnen suggereren onterecht dat de reisverzekering dit altijd doet bij calamiteiten, maar dit is het zeer zeker niet! En wat als je geen reisverzekering hebt afgesloten? Veel onzekerheid en geregel!

Conclusie? Boek altijd je reis bij een ANVR/SGR organisatie die aangesloten is bij het Calamiteitenfonds.

Als Travel Counsellor ben ik aangesloten bij het ANVR/SGR én het Calamiteitenfonds. Ook Backpackers die het heerlijk vinden om op eigen houtje een land te verkennen zijn bij mij welkom! Ja ook als je alleen een ticket boekt met 1 of 2 nachten in het eerste hotel van je reis. Ik heb ook low budget hotels in mijn assortiment. Zo zorg ik ervoor dat je reis wel valt onder het calamiteitenfonds en ben je dus voor maar €2,50 verzekerd tegen calamiteiten!

Daarnaast hebben wij bij Travel Counsellors een 24/7 Duty Office die constant alle gebeurtenissen in de wereld in kaart brengt en mij zo voorziet van de meest actuele situaties. Hierdoor kan ik snel inspelen op alle gebeurtenissen, klein of groot, zodat ik snel met al mijn klanten in contact kan komen. En je kan mij natuurlijk ook 24/7 bellen als je hulp nodig hebt!

Boek dus je reis volledig verzorgd en verzekerd bij Travel Counsellor Rike, aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds