Op avontuur in Northern Cape Zuid Afrika

Rike van den Beld-van Dijk op 23 September 2019
Knijp me even in mijn arm! Mag ik echt op reis naar het mooie Zuid Afrika? Al jaren stel in prachtige reizen samen voor mijn klanten naar dit diverse land. Maar zelf was ik er nog niet geweest! En nu mag ik op uitnodiging van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau naar dit geweldige land. En dan ook nog eens naar de Northern Cape!

Ons avontuur naar het minder bekende noorden van Zuid Afrika begint in Johannesburg. Ook wel Joburg of Jozi genoemd door de locals. Even bijkomen en acclimatiseren. We maken een tour door de stad en het valt me op dat elke wijk zo verschillend is. Zo rijd je door de straten met soort kleine schuurtjes die dienst doen als winkel. En even verderop blinken de etalages van luxe shops en shoppingmalls. De wijk die mij het meest nieuwsgierig maakt is Maboneng. Leuke artistieke gevels en uitnodigende restaurantjes. Onze gids verteld dat dit vroeger een sobere wijk was, maar nu volop in bloei. Een mooi voorbeeld dat het ook anders kan! Wij bezoeken de Sterkfontein groten bij de Cradle of Human Kind. Hier werd vroeger goud gedolven. In dit gebied zijn meerdere grotten te vinden. Het informatiecentrum herbergt een interactief museum over de ontwikkeling van de mens en de beschaving. Buiten valt mijn oog op 'the long march of freedom'! Een stoet van prachtige beelden van bekende mensen uit het verleden die veel voor de beschaving betekend hebben.

We vliegen in een uurtje van Jozi naar Upington. Meteen merk je dat het landschap anders is. Omgeven door oneindigevertes rijden we over comfortabele weg - de Red Dunes Routes- naar onze lodge voor de nacht. De rust en de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid omarmen je hier. Het rode landschap is de aankondiging van de Kalahari. Nu suis ik in de winter graag de witte pistes af op ski's, dus hier ga ik direct op het aanbod in om te dune boarden! Het is een leuke ervaring en gelukkig is de 'landing'in het rode zand zacht.

De komende 2 nachten verblijven we middenin het Kgalagadi Transfrontier National Park. Dit uitgestrekte gebied van 3.8 miljoen hectare wordt aan de westkant omsloten door Namibie en in het oosten ligt het deels in Botswana. Onze geweldige lodge is voor mijn gevoel gelegen aan het einde van de wereld. Na maar liefst 91 duinen zien we de huisjes bovenop een duin liggen met uitzicht over een zoutpan. Hier heerst rust en stilte. Onze gastheer verwelkomt ons met een drankje en lokale snacks. Dit is een unieke locatie, ver van de bewoonde wereld. Er is maar een paar x per dag stroom en het water pompen ze diep uit de grond! We mogen niet zonder begeleiding buiten de hekken komen, want daar leven de wilde dieren.

Tijdens onze ochtendwandeling in de directe omgeving van de lodge leren we van onze gids alles over de sporen van de dieren. Vannacht heeft een luipaard ons kamp bezocht, zijn sporen zijn nog vers te zien in het zand. Tijdens onze gamedrives zijn we getrakteerd op een leeuw, giraffen, gemsbokken, springbokken, diverse uilen en grote vogels. Een hyena en jakhals kwamen een kijkje nemen vlakbij de lodge. Elke keer als we dieren spotten, vink ik deze af in mijn boekje.

Hier in de stilte van de woestijn heffen we het glas op het leven bij een van de kleurrijkste zonsondergangen die ik ooit gezien heb! En daarna als toetje een overweldigende sterrenhemel.

Na een lange reisdag via Upington en een wijn& brandy proeverij in Bezalel komen we aan in Augrabies National Park. We lijken in een compleet andere wereld te zijn. Het is hier groener en bergachtiger. Net voor de avond valt maken we een gamedrive door het park en ook hier spotten we klein wild. Vanaf een uitzichtspunt kijken we in een soort gorge, schitterende rotspartijen en kletterend water. Naast onze lodge is ook een prachtige waterval te bewonderen. We gaan vroeg uit de veren om hier de zonsopkomst te ervaren.

In deze streek stroomt de Oranje rivier en daardoor is het land erg vruchtbaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier veel wijngaarden gevestigd zijn. Onderweg naar onze laatste overnachtingsplaats in het noorden, gaan we raften op de Oranje rivier. Super leuke activiteiten met een mooi landschap om ons heen. We slapen in een oude wijngaard. Wat een geweldige afsluiter van ons bezoek aan de Northern Cape.

We sluiten onze reis af in Kaapstad! Hier staat zeekayakken op de planning. Wat een fantastische manier om de pinguïns bij Boulders Beach te zien. En we komen heel dicht bij een aantal zeeleeuwen en een walvis!

We wandelen en lunchen in Waterfront Kaapstad, een gezellig deel bij de haven met diverse winkeltjes, restaurants en bars. Hier kan je s avonds ook heerlijk rondslenteren.

Natuurlijk verlaten we Zuid Afrika niet zonder nog een bezoek te brengen aan een wijnkelder. Bij Simonsig in Stellenbosch horen we over de fijne kneepjes van het vak, proeven we diverse wijnen in combinatie met een verrukkelijke lunch. De omgeving van deze wijnkelder is wat mij betreft ook adembenemend. Prachtige bergen met op de voorgrond de wijnvelden. Hier kom ik graag nog een keer terug!

Ze zeggen wel eens dat Zuid Afrika net de 'wereld in 1 land' is. Nou dat heb ik deze reis wel ervaren! De diversiteit in landschappen, de flora en fauna, het heerlijke eten, het scala aan activiteiten en de enorme gastvrije bevolking maken dat ik graag nog eens terugkeer!

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika? Ben je er al eerder geweest maar wil je nu eens een minder bekend deel ervaren? Alleen, met je gezin, vrienden, of misschien wel met een groep? Ik wijs je graag de weg met tips en ervaringen uit eigen hand!