Athene, Volos en Sporaden

Rike van den Beld-van Dijk op 17 September 2016
Het ‘minder’ bekende Griekenland heeft sinds mijn bezoek aan Chalkidiki mijn interesse gewekt. En dit gevoel is alleen maar sterker geworden tijdens het eilandhoppen in de Sporaden.

De reis begint met een avond in Athene. We slapen in Plaka, het oude centrum van de stad, met uitzicht op de Akropolis. Plaka kent een grote drukke winkelstraat, een paleis met wisseling van de wacht, maar ook heel veel kleine knusse straatjes met terrasjes overal waar je maar kijken kan. We lopen langs de Dome de kleine straatjes in en steeds doemt de Akropolis weer op. In de avond is deze prachtig verlicht en het is flink zoeken om een plekje te bemachtigen op een van de vele terrasjes. Hier en daar hoor je mensen zingen, bandjes spelen, staan er kraampjes met souvernirs. Ik weet meteen dat ik het jammer vind dat we de volgende dag al weer vroeg deze stad verlaten. Athene kan ik je echt aanraden voor een citybreak! Of combineer de stad met een bezoek aan het vaste land of de eilanden in Griekenland!

We vliegen vanaf Athene naar Skiathos, een korte vlucht van 25 minuten. Tijdens de vlucht zien we het prachtige bergachtige groene landschap oprijzen uit een zee van ontelbare teinten blauw! Skiathos is het bekendste eiland van de Sporaden. Het is niet groot, maar wel bergachtig. In Skiathos stad tref je kleine straatjes met winkeltjes, oude kerkjes, prachtige uitzichtspunten over de zee. In de haven liggen tientallen bootjes van vissers, maar ook toeristenbootjes die je naar alle strandjes van het eiland kunnen brengen. Langs de zuidkust loopt de hoofdweg die je naar vele strandjes brengt, ook prima te doen per bus. In het binnenland bezoeken we een oud klooster, het is prachtig en meteen is er een hele andere sfeer dan aan de kust. Skiathos is een eiland voor mensen die gezelligheid van de stad willen combineren met strandjes en natuur. Er zijn heel veel wandelroutes op het eiland.

De volgende stop is Volos. Dit is een stad op het vaste land in de regio Pilion. We gaan met de ferry, deze duurt bijna 3 uur omdat we om het schiereiland heen moeten varen zodat we in de binnenkant van de baai komen. Volos is een grote stad, het centrum van deze regio. Per bus verkennen we Pilion. We komen langs veel badplaatsjes met strandjes, zien nog een oude stoomtrein die vroeger de dorpen met Volos verbond en nu nog een deel van het traject rijdt. In het binnenland zien we typische Griekse huizen met woonkamer boven. Pilion is bergachtig en groen, zeker de moeite van ontdekken waard. Een huurauto is hier wel een must!

Met de snelboot gaan we vanuit Volos naar Alonissos, een pareltje in de Sporaden. Je kan hier alleen per boot komen, er is geen airport. Ook hier weer groen en bergachtig, je kan hier niet verdwalen want er is 1 hoofdweg van links naar rechts over het eiland. We komen aan in Patitiri, een kleine badplaats met haven en restaurantjes. Natuurlijk bezoeken we Chora, de oude hoofdstad op de berg. Dit is echt een typisch Grieks dorpje met witte geveltjes, kronkelstraatjes en pleintjes. Alonissos is echt voor de rustzoeker er zijn veel kleine hotels en appartementen gerund door een gastvrije Griekse familie. Huur een bootje en ontdek de prachtige kustlijn met diverse strandjes. Ga wandelen aan de dunbevolkte noordelijke zijde. Door de vele pijnbomen loop je hier ook midden in de zomer heerlijk beschut. De heerlijkste lunch deze reis hebben we aan het strand in Patitiri, tal van lokale specialiteiten worden ons voorgeschoteld en dan dat fantastische uitzicht over de baai… dat zou ik elke dag wel willen bij de lunch!

Volos en de Sporaden zijn het toneel van de bekende film Mama Mia. Natuurlijk bezoeken we een paar hotspots uit deze film en hoe kan je deze reis beter afsluiten dan met de film zelf! De laatste dag zijn we weer terug op Skiathos en hier in de openlucht bios kijken we naar Mama Mia met special effects!

De Sporaden en Volos hebben me verrast, heerlijke groene eilanden en baaitjes met prachtige strandjes. Ze nodigen uit om ontdekt te worden per auto of scooter. Ik heb zelf mogen ervaren hoe heerlijk het is om te eilandhoppen, nieuwe plekjes te ontdekken, de gastvrijheid van de Grieken te ervaren, relaxen op een van de vele strandjes, wandelen, boottochtjes. Niets moet alles mag. Wil je meer weten over Volos, eilandhoppen in de Sporaden of een citytrip naar Athene? Ik wijs je graag de weg!