Chalkidiki en Thessaloniki

Rike van den Beld-van Dijk op 02 August 2016
Toen ik vertelde dat we deze zomer naar Chalkidiki gingen, zeiden veel mensen, dat eiland ken ik niet! Dat kan kloppen, want Regio Chalkidiki grenst aan het vasteland van Griekenland. Het bestaat uit drie aparte schiereilanden, die als vingers verspreid liggen in de Egeïsche Zee. Deze vingers verschillen in charme, drukte en bezienswaardigheden. Wat ze gemeen hebben is de Griekse sfeer! Chalkidiki kent 3 schiereilanden, Kassandra links, Athos rechts en Sithonia in het midden. Sithonia heeft een grillige kust met witte zandstranden, prachtige natuur bomvol dennenbossen, wijn- en olijvengaarden en een turquoise zee.

Vanuit Thessaloniki rijden we in ruim 2 en half uur naar het uiterste puntje van de ‘vinger’ en verblijven 2 weken in het kleine plaatsje Kalamitsi. Een heerlijke plek met 2 grote zandstranden, genoeg terrasjes aan zee om te dineren en een centrale plek om zowel de oost- als westkust van dit schiereiland te verkennen. Dit is het minst toeristische deel van het schiereiland.

We houden ervan om dorpjes en andere strandjes te ontdekken dus al snel pakken we de auto en rijden naar Sykia, een klein dorpje landinwaarts. Het is niet echt een toeristisch plaatsje, je krijgt wel een beeld hoe de Grieken zelf leven. Na de boodschappen kiezen we een heerlijk strandje uit. Als je over de hoofdweg rijdt, kom je regelmatig wegwijzers tegen die je de weg wijzen naar idyllische baaitjes met kleine en grote strandjes. Er zijn er zo veel, het is haast lastig om te kiezen. We kiezen het strand van Porto Koufo. Porto Koufo is een heerlijke beschutte baai. Het is gelegen in een soort kommetje dat wordt beschermd door hoge rotsen die de opening naar zee smal maken. De zee is hier heel kalm en je kan met je snorkel op zo vanaf het strand de onderwaterwereld bewonderen. Bij een 2 tal foodtrucks haal je een drankje, ijsje of iets hartigs. Heerlijk om hier een middag te vertoeven.

Wat verder naar het noorden ligt Sarti, een badplaats met een langgerekt zandstrand, diverse winkeltjes en restaurantjes. Dit ligt wat noordelijker dan Kalamitsi en je merkt meteen dat het hier wat toeristischer is. Op het strand worden ligbedden en watersporten aangeboden.

Op de terugweg gaan we naar Tigania Beach. Via een uitdagende weg over zand en beton komen we aan de kust waar de Delight Beachbar het strand in tweeën lijkt te delen. Aan weerszijden een klein zandstrand omgeven door rotsen, door de palmbladeren parasols doet het strand exotisch aan. Het is super lekker weer, we kunnen de heilige berg Athos aan de overkant goed zien. Wist je dat Mount Athos alleen toegankelijk is voor mannen? En dat hier tientallen kloosters zijn die nog steeds in gebruik zijn?

Omdat we meer van deze prachtige regio willen zien, boeken we een boottocht vanuit Neo Marmaras naar Kassandra. Neo Marmaras is een drukke badplaats aan de westkust van Sithonia, waar je een gezellige haven vind met restaurantjes, winkeltjes en aan weerzijden van de plaats strand. De boot brengt ons eerst naar Pefkochori, een drukke gezellige badplaats op Kassandra. Je merkt meteen het verschil met Sithonia, het is hier een stuk drukker, maar niet minder gezellig. We varen langs de kust naar het zuiden om te lunchen en te relaxen op het strand van Chrousou. Het is lang ondiep, dus ook de kids genieten hier volop van de zee. Zandkastelen bouwen of op een bananenboot mee. Het kan in deze baai allemaal. Op veel stranden zijn de ligbedden gratis, mits je wel een consumptie besteld. Op de terugweg stopt de boot bij Turtle island, het onbewoonde eiland heeft zijn naam te danken aan de vorm. De boot gooit het anker uit op zee en we mogen van de boot afspringen. Wat een spektakel, je ziet de mensen genieten! Helaas hebben we geen dolfijnen mogen spotten, er was te veel wind en de zee te onrustig.

Het is heerlijk om een huurauto te hebben, zo kunnen we optimaal de omgeving verkennen. We maken een tocht langs de oostkust en rijden naar Vourvourou, een klein plaatsje in het noordelijk deel van het schiereiland. Voor de kust liggen wat eilandjes, Mount Athos is goed te zien en hier vlakbij worden boottochten aangeboden die je dichterbij de kust van Mount Athos kunnen brengen. We genieten van een typische Griekse lunch aan het water. We bestellen allemaal Metze, kleine hapjes, heerlijk om nieuwe smaken te ontdekken. Natuurlijk pakken we op de terugweg weer een heerlijk strandje. De kustweg ligt op sommige delen van de route wat hoger tegen de berg. Om bij het strand te komen dalen we af via een verharde zandweg die langs de berg omlaag slingert. Daar waar de weg stopt treffen we Bahia beachclub aan een klein strand omgeven door rotsen. Het water is super helder!

Het strand bij de camping zelf is ook niet mis, het is geen privé strand, maar doordat hij voor de hele camping ligt, voelt het wel zo. We huren een waterfiets en fietsen door de baai, langs de rotsen, snorkelen en verder dobberen. Op sommige dagen zijn er behoorlijke golven bij het strand, de kids duiken er over en onderdoor net alsof ze zelf een dolfijn zijn. Om vervolgens met een luchtbed op de golven te ‘surfen’. Wat is dit genieten zeg!

Voordat we terug naar huis gaan, slapen we de laatste nacht in het centrum van Thessaloniki. Thessaloniki is de 2e stad van Griekenland, het ligt aan zee, kent havens en een leuke, gezellige oude binnenstad. We slenteren door de straatjes, lunchen op een gezellig klein pleintje bij Kouzina voor de fontein. Lopen langs de kade met zicht op de bekende witte toren, het boegbeeld van de stad. Via het plein van Aristoteles gaan we naar de winkelgalerij lopen we naar het Forum Romanum. Er zijn ook oude overdekte markten en tal van oude kerken, hamams te ontdekken. In de avond besluiten we in de buurt van het hotel te gaan eten bij Elia, wat een heerlijk restaurant met verse producten, allemaal kleine hapjes als afsluiting van een heerlijke vakantie. Onze tijd in Thessaloniki is veel te kort, hier zou ik best een paar dagen kunnen vertoeven.

En Chalkidiki? Ja deze streek heeft ons het ‘andere’ Griekenland laten zien, dit smaakt naar meer! Wil je meer weten over Chalkidiki en Thessaloniki? Neem gerust contact met mij op!