Ibiza, meer dan alleen party-eiland

Rike van den Beld-van Dijk op 09 May 2016
Zon, zee, strand, hippies, uitgaan, party’s, discotheken en clubs zijn vaak de meest gehoorde associaties als je aan mensen vraagt waaraan ze denken bij Ibiza. Maar Ibiza biedt meer. Ibiza heeft voor ieder wat wils, Ibiza heeft ook natuur en rustige baaitjes, kleine plaatsjes waar ook ouderen en gezinnen zich prima zullen vermaken.

Ibiza-stad heeft een mooi oud centrum dat gelegen is op een heuvel. Kleine straatjes voeren je langs witte huizen, stadsmuren en winkeltjes. Wij krijgen een rondleiding door de stad in de vorm van een theaterstuk. Op elke hoek van de straat komen de acteurs weer tevoorschijn en vertellen hun verhaal over de liefde in vroegere tijden. Ondertussen koppelt de gids het verhaal aan de verschillende punten in de stad. Eenmaal boven gekomen bij de cathedraal, hebben we een prachtig uitzicht over de oude stad die onder ons ligt, maar ook over de grote haven.

We dalen weer af richting de haven, gaan shoppen in de kleine winkeltjes en genieten van een lunch op een van de vele terrasjes. Aan de haven liggen moderne winkels en een paar loungeclubs waar je heerlijk een drankje en een hapje kan nemen op het terras.

Aan de Oost kust net buiten Ibiza-stad tref je de bekende badplaatsen Figueres en Playa d’en Bossa. Hier staan veel hotels en appartementen nabij de stranden en je treft veel winkels en uitgaansgelegenheden. Verder naar het noord-oosten bezoeken we Santa Eulalia, een gezellige badplaats met achter het strand een boulevard, kleine straatjes, volop winkels en restaurants. Dit is echt een gezellig plaatsje waar gezinnen en ouderen prima kunnen vertoeven.

Als we via de noordkust naar het westen rijden, ontdekken we dat Ibiza een mooi bergachtig landschap kent, met bochtige wegen, rotskusten en super leuke kleine baaitjes. Even lijkt het of we op een heel ander eiland zijn. Persoonlijk vind ik deze kant van het eiland mooier en knusser. Je treft hier veel huizen die je kan huren. Een huurauto is wel een must, dan heb je alle vrijheid om het eiland te ontdekken. Cala Benirraz, Cala Bassa, Cala Comte, allemaal heerlijke baaitjes die je niet wilt missen. Zeker op zondag is Cala Benniraz erg populair, dan komen de hippies met hun muziek.

De grootste en bekendste badplaats aan de westkust is San Antonio. Vroeger vooral bekend om de vele Engelsen, maar tegenwoordig hebben steeds meer andere nationaliteiten deze gezellige plaats gevonden. Een grote haven in een ruime baai, de drukte in het oude centrum en de vele hotels in de buitenwijken vormen een gezellig geheel. Ga eens lekker eten bij zonsondergang op het strand bij Sa Flama – heerlijke tapa’s en grill, echt een aanrader!

Via slingerwegen bereiken we Cala Vadella, een van mijn favoriete plaatsjes. Het is een kleine baai met een heerlijk zandstrand! Op het strand vind je diverse restaurantjes en winkeltjes. Hier zou ik me prima een paar dagen kunnen vermaken!

Natuurlijk nemen we ook de tijd om Es Vedra te bekijken. Na een kleine wandeling van 10 minuten staan we bovenop de rotskust nabij Cala d’Horte de bekende rotsen in zee te bewonderen. Ik heb me laten vertellen dat dit een hotspot is voor stelletjes die hier de zonsondergang willen zien!

Helemaal in het zuiden van het eiland, nabij de luchthaven, liggen de zoutvlaktes. Hier vlakbij vind je het bekendste strand van de jetset – Ses Salines. De baai is in het hoogseizoen erg in trek bij luxe jachten en op het strand huur je een ligbed met parasol en butler voor 300-400 euro! Natuurlijk kan je ook gewoon met je handdoek op het strand gaan liggen.

Het binnenland is bergachtig en herbergt een paar leuke kleine plaatsjes zoals Santa Gertrudis. Een gezellig centraal plein bij de kerk met terrasjes, straatjes met winkeltjes. Of San Lorenzo, met restaurant La Paloma waar je in een knusse sfeer lekker kan eten.

Ibiza is veelzijdig, biedt vertier voor jong en oud, gezinnen, ouderen, jetset en levensgenieters. Vertel mij je wensen en ik adviseer je graag over Ibiza en de vele mogelijkheden. Of je nu in een hotel of een villa wilt verblijven, alles is mogelijk!