Citytrip Brussel

Rike van den Beld-van Dijk op 26 June 2015
Je zou eigenlijk elk jaar een citytrip moeten doen, even lekker weg samen met je partner, moeder, vriendin, broer of wie dan ook. Het leuke vind ik altijd dat je in die paar dagen echt helemaal los bent van dat wat je thuis doet of moet doen. In een korte tijd zie en doe je veel, maar niets moet en alles mag! Samen met mijn man ben ik naar Brussel geweest, even er lekker tussen uit met zijn tweetjes. Met de auto prima aan te reizen, maar natuurlijk kan je ook met de trein gaan. We kozen voor een hotel midden in het centrum, om zo lekker lopend de stad in te gaan.

We beginnen ons weekend met shoppen, en dat kan je prima doen in Brussel. De Nieuwstraat is een van de bekendste winkelstraten, hier vind je de bekende winkel ketens en warenhuizen. Wil je window-shoppen bij luxe winkels? Loop dan van de Naamsepoort naar het Konings Plein via de Naamsestraat, hier vind je luxe boutiques. Op het grote Zavelplein tref je een antiekmarkt, loop je vervolgens langs de Kapellenkerk naar de Blaesstraat, dan tref je vele antiekwinkeltjes. Rondom de Grote markt en de zijstraten daarvan tref je naast een paar kleine winkels veel souvenirwinkels, bierwinkels en natuurlijk de chocoladewinkels!

Vlakbij de Grote Markt kan je het chocolademuseum bezoeken, zo leer je het hele proces van vrucht tot bonbon. Een andere lekkernij zijn de Belgische bieren. Op de Grote Markt is het biermuseum, het museum an sich stelt niet heel veel voor, maar na de ronde gedaan te hebben wordt je uitgenodigd om het bier te proeven. Wil je nog meer Belgische bieren proeven? Loop dan vanaf de Grote Markt het straatje links van het museum in, de Hoedenmakersstraat, al snel zie je op de kruising met de Brouwersstraat een paar bars waar je een ruime keuze hebt uit Belgische bieren. Maar in Brussel ontkom je er natuurlijk niet aan om een Brusselse Wafel te proeven. Wil je hem naturel of met ijs of met fruit en chocola en slagroom? Alles kan. Op vele plekken in de stad ze je deze zoete lekkernij!

Zaterdag gaan we de stad ontdekken. Je kan dit natuurlijk doen per hop-on-hop-off bus, maar ook per fiets of lokaal openbaar vervoer is dit mogelijk. Wij pakken de metro om naar het noorden van de stad te reizen. Hier bezoeken we het Atomium, wat een bijzonder bouwwerk is het toch. Nabij dit bouwwerk vind je ook Mini-Europe en Oceade. Vanaf het Atomium lopen we heerlijk door het park van Laken. Een heerlijke rustige plek in een drukke stad. In het zuiden bezoeken we het Koningsplein en de antiekmarkt op het Zavelplein. Natuurlijk mag een bezoek aan Manneken Pis niet ontbreken.

Brussel is tweetalig, alles in aangeduid in het Frans en Nederlands, elke staat heeft 2 namen, op veel plekken kan je in beide talen terecht of anders nog wel in het Engels. Je ziet een smeltkroes aan culturen in deze stad. Maar toch is het oude centrum prachtig bewaard gebleven.

Voor de lunch en in de avond kan je kiezen uit een keur aan eetgelegenheden. Een bekende straat in het centrum is de Beenhouwersstraat met zijn zijstraatjes, hier vind je vele terrassen met veelal mediterrane keuken. Natuurlijk mogen de mosselen hier niet ontbreken! Op de Kaasmarkt tref je veel Griekse restaurant, overigens hebben wij genoten van een diner bij El Greco op de Grote Markt! Hou je meer van de Aziatische keuken? Steek dan vanuit het centrum de J Ansprachlaan over, oa aan Rue de Prat tref je veel Aziatische restaurants. Het water loopt mij nog in mijn mond als ik terug denk aan ons diner bij Fanni Thai, reserveren is hier geen overbodige luxe.

Brussel is bezig om een nog groter deel van de stad autovrij te maken, zodat het centrum nog meer van de mensen wordt en iedereen nog veiliger de oude binnenstad kan bekijken.

Wil jij ook Brussel ontdekken? Ik vertel je graag alles over de mogelijkheden van deze gezellige stad.