Magische bergen van Peru

Rike van den Beld-van Dijk op 20 November 2015
Toen ik hoorde dat ik mee mocht op studiereis naar Peru dacht ik meteen aan Machu Picchu, kleurrijke mensen, hoge bergen, boerenveldjes waar gewerkt wordt door mensen met bolhoedjes, bonte markten en landschappen met altijd wel een besneeuwde bergtop op de achtergrond. Het klopt allemaal!

We beginnen onze reis in de hoofdstad Lima, dat tevens de culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika is. Natuurlijk starten we met een heerlijk lokaal welkomstdrankje, Pisco Sour en eten we Ceviche – rauwe vis gemarineerd in limoensap en uien. Mmmm, dit smaakt naar meer! Gelegen op de kliffen aan de oceaan is deze grote stad verdeeld in vele wijken. We verblijven in Miraflores, een wijk aan de kust waar je winkelstraten en restaurants vind en ook een bezoek naar Larcomar, de grote shoppingmall boven de steile kust, mag niet ontbreken. Naast Miraflores bezoeken we natuurlijk de wijk Barranco, met leuke pleintjes en muziek.

Plaza de Armas ligt in het oude centrum van Lima, staat op de Werelderfgoedlijst vanwege de harmonische architectuur. We zien de wisseling van de wacht bij het regeringspaleis, mooie pleinen en koloniale gebouwen, de kathedraal, oude huizen en de markt.

We laten Lima achter ons en vliegen in anderhalf uur naar Cusco. Onze gids neemt ons meteen mee naar Chinchero, een idyllisch stadje in de bergen. De bergen, de hoogte en de bonte kleuren zijn adembenemend. Letterlijk en figuurlijk. We moeten duidelijk wennen aan de hoogte. Er wordt ons gevraagd veel te drinken en vooral heel rustig aan te doen deze 1e dag op hoogte. We zien hier al de sporen van de Inca’s, klederdracht en een kleurrijke markt! We lunchen in een Parador waar we worden ontvangen door 2 ondeugende jongentjes en een Alpaca! Gelegen in de bergen met uitzicht over de Inca ruïnes van Moray. Wat een magische omgeving. Als we rond de Inca cirkels lopen en het verhaal achter deze terrassen leren, ben ik nog meer betovert! Knijp even in mijn arm, is dit een droom?

De zoutterrassen zijn onze volgende stop, hoe bizar is dit…. Midden in het groene landschap treffen we honderden terrassen waar de local van Maras zout winnen. We eindigen de dag in ons hotel in Urubamba, in de Heilige Vallei met uitzicht op de bergen met besneeuwde toppen.

We bezoeken de volgende dag eerst het Inca fort van Ollantaytambo alvorens we in traditionele kledij leren dansen, ontdekken hoe ze hier van modder en stro bakstenen maken en natuurlijk mag een lesje wolspinnen en weven niet ontbreken! En dat allemaal op zo’n 3450m hoogte omgeven door bergen en sneeuwtoppen. Het harde werken wordt beloond met een heerlijke lunch aan de Huaypo Lagoon. Weer zo’n cadeautje! Wat een serene rust hier. De volgende dag is het eindelijk zover, we gaan naar Machu Picchu! Maar eerst even Urubamba te voet en per tuktuk ontdekken. Het is hier al vroeg druk op straat. Iedereen verkoopt zijn waren op straat of op de markt. De ene kraam is nog mooier als de ander. In Ollantaytambo stappen we op de Inca Rail. We reizen first class en genieten van een heerlijke lunch en een betoverend uitzicht! Onderweg zien we het startpunt van de Inca Trail en zien we hoe het landschap plots verandert in een tropische jungle! Aangekomen op de eindbestemming Aguas Calientes is er nog een korte rit om hoog om de Inca Ruïnes van Machu Picchu eindelijk te mogen aanschouwen. We zijn er stil van. Fantastisch, magisch, sereen….. woorden schieten te kort. We eindigen onze dag in Cusco. Cusco is een van de mooiste koloniale steden van Latijns-Amerika. Wat een geweldige sfeer, mooie pleinen en wat fantastisch om de lokale markt te bezoeken! Hier kan je wel uren rondstruinen en mensen kijken in hun traditionele kledij.

Na een korte vlucht komen we aan op de hoogvlakte van Peru. In de omgeving van Puno brengen we eerst een bezoek aan Sillustani met haar lagunes en graftorens. Om onze reis te vervolgen naar ons verblijf aan het Titicacameer! Dit meer is het grootste van Peru en ligt op maar liefst 3800m hoogte! Per boot gaan we naar het eiland Taquile en leren daar alles over de lokale bevolking en hun gewoontes. Als je hier een dame wilt versieren, gooi dan een paar stenen naar haar voeten. Wanneer ze er een teruggooit, dan is ze geïnteresseerd. Goed om te weten toch? Een prachtige wandeling van ruim 5 kilometer brengt ons het hele eiland over, langs boerenvelden, oude huisjes een heerlijke lunch en eindigen op een mooi wit strand. We varen in de middag verder naar de Uros eilanden. Hier leren we hoe deze drijvende eilandjes gemaakt zijn van riet. Best ideaal, als je geen zin meer hebt in je buren, drijf je gewoon even wat verder. We eindigen onze reis weer in Lima. Het valt me nu pas echt op hoe groen deze stad is. Er zijn overal wel parkjes te vinden en langs de kust zijn ze druk bezig om parkjes en wandelpaden aan te leggen. Dit geeft aan deze drukke stad toch ook weer rust. Aan het einde van de reis krijgen we nog een kook demo. Zo kunnen we thuis ook genieten van heerlijke Ceviche en Causa!

Wat een prachtige reis, zoveel gezien en gedaan. De bergen en de hoogte hebben iets magisch. Ik raak niet uitgekeken!

Wil jij meer weten over deze geweldige bestemming? Laat mij je de weg wijzen in Peru! Rike@travelcounsellors.nl