Cruisen is Hotter dan ooit te voren!

Rike van den Beld-van Dijk op 29 November 2018
Als ik zeg cruise vakantie? Wat zeg jij dan? Veel mensen zeggen dat ze ooit in de toekomst wel een cruise willen maken, maar dat ze er nu nog niet aan toe zijn. Cruisen is toch voor ouder mensen? Dat doe ik wel als ik oud en bejaard ben hoor! Lijkt me niets, alleen maar op een boot zitten. Is dat niet heel erg massaal? Wat moet je dan de hele dan doen? Ik ga echt niet elke dag in een gala jurk of smoking lopen! Wat kost dat? Zo maar een paar reacties die ik dikwijls te horen krijg. Dat cruisen helemaal niet alleen voor oude mensen is en dat er veel te doen is. En nog meer redenen om juist wel voor een cruise te kiezen, wil ik graag met jullie delen.

Cruise is niet alleen voor oude mensen Sterker nog, steeds meer jongere mensen en ook gezinnen kiezen voor een cruise. Er is voor iedereen wel een rederij die bij hun wensen en behoeften past. Zo zijn er rederijen die zich vooral op families richten, waar er veel activiteiten aan boord zijn voor de kids. Maar die ook bij excursies rekening houden met families. Er zijn rederijen waarbij de bestemmingen centraal staan, daar zijn experts aan boord op het gebied van flora& fauna, cultuur en historie. Zij begeleiden de excursies maar geven ook lezingen aan boord. En er zijn ook rederijen die een beetje van beide hebben. Rederijen die zich richten op jonger publiek. En ga zo maar door.

Er zijn schepen in alle soorten en maten Cruiseschepen zijn niet per definitie varende flatgebouwen. Natuurlijk zijn er grote schepen waar meer dan 2000 passagiers op mee gaan. Maar ook op deze schepen zal je merken dat het niet massaal is. Niet iedereen is op dezelfde plek op het hetzelfde moment. Er zijn vaak meerdere restaurants en bars. Een ook gezellige rustige hoekjes waar je kan zitten en een boek kan lezen. Daarnaast zijn er ook middelgrote schepen en kleine schepen, zeilboten en jachts. En laten we de riviercruiseschepen niet vergeten!

Je zit niet de hele dag alleen maar op de boot Het is juist zo dat ze meeste schepen in de avond en nacht varen, waardoor je overdag aan land gaat om de bestemmingen te ontdekken. Eigenlijk een mooie manier van rondreizen, elke dag een andere haven, en tijdens het reizen kan jij je vermaken aan boord of lig je lekker te slapen in je hut. Bij sommige routes zijn er ook zeedagen, dan leg je een langere afstand af en blijf je wel de hele dag aan boord. Op deze dagen kan je van alles doen aan boord. Denk aan sporten in de gym, relaxen in de spa, zonnebaden op het dek, deelnemen aan een lezing of workshop, drankje in de bar, lekker wegkruipen in een boek. Voor kids is er op veel schepen een animatieprogramma met diverse activiteiten. ’s Avonds luister je naar live muziek of bezoek je een show. Of wat dacht je van movie under the stars?

Je hoeft niet elke dag in een galajurk of smoking te lopen Wie de serie Love Boat vroeger heeft gekeken, zal misschien denken dat je altijd netjes gekleed moet zijn en dat je elke avond je mooiste jurk of smoking aan moet bij het diner. Dit is zeker niet het geval. Op de meeste schepen kan je casual gekleed overdag en s avonds. Soms is er nog wel een captain diner tijdens de cruise, dan zul je zien dat er wel mensen aan boord zijn die het geweldig vinden om zich volledig uit te dossen. Maar een gewoon zomerjurkje of broek en shirt is bij veel rederijen echt prima. En wil je niet naar het captain’s diner, dan eet je die avond toch in een van de andere restaurants!

Cruisen is niet per definitie duur! Veel mensen denken dat cruisen duur is en willen het daarom (nog) niet doen. Maar cruisen kent eigenlijk een hele goede prijs/kwaliteit verhouding, je krijgt echt waar voor je geld. Als je bedenkt dat bij de cruise prijs je overnachting, maar ook je ontbijt, lunch en diner inclusief is. En dat je in veel gevallen ook al vooraf je drankjes kan afrekenen. Dan zul je zien dat het best wel mee valt. Wat komt daar dan nog bij? Eventueel het vervoer naar de inscheephaven van de cruise. In sommige gevallen een hotelovernachting voor en of na de cruise. Excursies, maar ook hierin kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Op sommige bestemmingen zul je er zelf op uit gaan en bij andere kies je ervoor om onder begeleiding op pad te gaan. Ook hierin zit veel variatie en zijn er tal van mogelijkheden. Reken maar eens uit wat je echt voor je laatste vakantie hebt betaald. En dan bedoel ik niet alleen de reis en het hotel, maar ook alle kosten aan eten en excursies die je lokaal hebt gespendeerd. Je zult zien dat dit bij elkaar niet veel zijn uitmaken tov een cruise!

Cruisen is zeker ook aan te raden voor fijnproevers! Wist je dat je tijdens je cruise kunt genieten van heerlijk eten? Dat er bij veel rederijen sterrenchefs betrokken zijn bij de samenstelling van de menukaarten? Dat er naast buffetrestaurants veel al ook specialiteiten restaurants aan boord zijn? Dat je bij steeds meer rederijen zelf kan kiezen waar, wanneer en met wie je wilt eten? Dit niet altijd meer op vaste tijden is? Dat ze ook een uitgebreide wijnkaart hebben? Dat er ook themacruises zijn die bijvoorbeeld langs wijnroutes varen? Dat je met een chef naar de lokale markt gaat om vervolgens in een heerlijke lunch hiervan te bereiden.

Cruisen is eigenlijk voor iedereen! Dus… Cruise, waarom niet nu?