Elba, een Toscaans Paradijs!

Rike van den Beld-van Dijk op 01 May 2016
Als je met de boot vanuit Piombino naar Elba vaart, dan zie je meteen al de schoonheid van dit Toscaanse eiland. Langs de rotsachtige kust zijn kleine baaitjes en als je dan de hoek om vaart, dan doemt de pittoreske haven van Portoferraio op.

We rijden de boot af en merken meteen dat Elba een bergachtig eiland is. Via een slingerweg naar boven en door de vallei naar beneden zijn in een korte tijd aan de andere kant van het eiland. Wij verblijven in Lacona. Meteen gaan we die middag een van de veel strandjes ontdekken die Elba rijk is. In Lacona ligt een fijn zandstrand in een heerlijke baai. Ondanks dat we vroeg in het seizoen zijn, wordt de eerste duik in zee al gemaakt.

Gelukkig hebben we een auto, dus kunnen we dit paradijs in alle vrijheid ontdekken. De volgende dag rijden we naar Porto Azzurro, weer zo’n leuk havenplaatsje met een leuke boulevard met winkels en restaurants. In de middag kiezen we een strandje aan deze kant van het eiland. Spiaggia Narengo ligt een kleine baai met daarachter nog wat restaurants en een watersportschool.

Elba telt wel meer dan 70 strandjes, van lange witte zandstranden tot kleine intieme baaitjes met grind en rotsen. De meeste strandjes staan bij de hoofdwegen goed aangeven.

Op dag 3 is het weer iets minder, we besluiten met de auto richting Marina di Campo te gaan. We bezoeken Acquario di Elba. Een leuke tip om te bezoeken. De kinderen kijken hun ogen uit! Wat een mooie vissen in de vele Aquaria. Van haaien tot roggen, zeesterren tot octopussen, zeekomkommers en murene. De zon breekt door in de namiddag, we lopen door het gezellige Marina di Campo, deze vissersplaats met kleine haven heeft een lang zandstrand met speeltoestellen en restaurants. Hier kan je heerlijk vertoeven.

Op Elba kan je elke dag wel een ander stadje en strandje bezoeken. We maken een autotocht langs de westkust en zien vele mooie baaitjes en leuke dorpjes. De weg slingert voort langs de kust, regelmatig zijn er picknickplaatsen langs de weg met zeezicht! In de verte zien we Corsica liggen! We drinken koffie met Elba Cake – een cake met noten en chocola- in Capo San Andrea, het water is hier super helder en daardoor geliefd bij duikers en snorkelaars.

We vervolgen onze weg naar Marciana Marina, weer zo’n leuk havenplaatsje! Slenteren door de kleine straatjes, pik een terrasje, bootjes kijken in de haven en genieten van heerlijk Italiaans schepijs.

Het hoogste punt van Elba is Monte Capanne met 1016m. We gaan met een kabelbaan uit 1963 naar boven. Het lijken net kleine vogelkooitjes waar je lopend in moet stappen en die je in 17 minuten naar boven brengt. Boven aangekomen is het nog een klein stukje klimmen om dan getrakteerd te worden op een prachtig uitzicht over het eiland. Je kan vanaf boven de hele vorm van het eiland zien. De verschillende baaitjes, bergen en stadjes.

Ons oog valt op een mooi wit strand dat fel afsteekt tegen de azuurblauwe zee en we weten meteen dat we daar de middag willen doorbrengen. Aangekomen op Spiaggia La Biodola genieten we de hele middag van de zon, zee, strand en het prachtige uitzicht. De kids doen een poging om de visjes te vangen en bekijken met hun snorkel ook de wereld onder water.

Ook bij Lido di Capoliveri is het goed vertoeven op het strand, heerlijk zand, paar strandtenten en bij de rotsen aan de zijkant van de baai spotten we tijdens het snorkelen een paar mooie vissen! Het stadje Capoliveri ligt op de berg, kent leuke kleine straatjes en een gezellig plein met diverse restaurantjes.

De week vliegt voorbij, wij en ook de kids zijn eigenlijk nog niet uitgekeken en zouden het liefste nog langer blijven in dit paradijs. De mooie bergachtige omgeving, de vele strandjes, gezellige plaatjes, het lekkere eten en de Italiaanse gastvrijheid hebben ons hart veroverd. Hier komen we zeker nog een keer terug!

Elba is een paradijs voor liefhebbers van strand, cultuur en natuur, maar ook voor diepzeeduikers, snorkelaars, zeilers en wijnliefhebbers. Elba is geen doorsnee toeristenbestemming; hier komen zij die voorbij de cipressen kijken, om de andere kant van Toscane te leren kennen. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.