Florida state of hapiness

Rike van den Beld-van Dijk op 12 September 2004
Na de paspoort controle op schiphol, halen we eerst nog wat amerikaanse dollars en quarters bij de bank. Handig dat kleine geld, want in Flroida zijn tolwegen waar je door kleingeld in een bak te gooien zo door kan rijden. We vliegen per Martinair rechtstreeks naar Orlando en nemen op de luchthaven onze van in ontvangst. We rijden naar ons hotel dat vlakbij de Disney parken gelegen is.

Na het ontbijt gaan we de volgende dag de Disney parken verkennen. Er zijn 4 Disneyparken, wij bezoeken Magic Kingdom en Animal Kingdom en laten Epcot center en Disney Studio's voor wat het is. In Magic Kingdom genieten we van de achtbanen, sprookjesfiguren en de parade. Animal Kingdom is de nieuwste van de 4 parken, hier maken we een safari, even denken we dat we in een Afrikaans land rijden en staan oog in oog met wilde dieren.

Behalve de Disney parken, herbergt Orlando ook nog Seaworld en Wet 'n Wild. Wij gaan naar 2 andere parken en wel Universal en islands of adventure. Deze parken zijn meer geschikt voor oudere kinderen, de Disney parken hebben meer attracties voor de kleinsten. Omdat er een orkaan op komst is sluiten de parken vroeg en besluiten wij om in ons hotel te gaan eten. Overal zie je dat mensen zich aan het voorbereiden zijn op de storm, eten inslaan, alles afdekken en aftimmeren.

De orkaan Jeannie bereikt inderdaad de kust van Florida. Heel vroeg in de morgen word ik wakker van de wind en de harde regen. Op de galerij maak ik kennis met een oude dame die naar dit hotel gevlucht is, omdat haar huis aan de kust staat en iedereen geadviseerd werd het binnenland in te gaan. Dit geeft me een veilig gevoel. Door de orkaan zijn we genoodzaakt vandaag een dag op onze kamer door te brengen. We doen wat spelletjes, lezen wat en kijken naar de ontwikkelingen van de orkaan op tv. Die avond wordt het al weer rustiger en kunnen we gelukkig even naar buiten. Het restaurant van het hotel heeft voedselpakketten gemaakt om iedereen die wil eten wat aan te kunnen bieden. Ook de lokale bevolking komt eten kopen, sommigen hebben geen stroom meer.

Pas de volgende dag als we met de auto op weg gaan naar Miami, wordt duidelijk hoeveel schade de orkaan heeft aangericht. Overal zien we omgevallen bomen, verkeerslichten en puin op de straten. Mensen zijn de schade aan het opnemen en ruimen alles weer op.

We brengen een bezoek aan Cruise America, hier maken we kennis met de campers die je kan huren om de sunshine state te ontdekken. Nu heb ik pas echt een duidelijk beeld hoe groot ze zijn en waar je op moet letten.

Langs de highway naar het zuiden is het rustig. De meeste wegrestaurants zijn nog gesloten. Als we dan toch eindelijk een plek vinden voor een sanitaire stop, merken we dat het niet zo rustig op de weg was al we dachten, iedereen is hier gestopt! Gelukkig is er genoeg keus voor een hapje en een drankje en functioneert hier alles naar behoren.

Als we aankomen bij ons hotel in Miami Beach, lijkt het wel of we in een hele andere wereld zijn. We genieten van de lunch bij een strandtent. Heerlijk de zee en de zon! Die middag gaan we een rondvaart maken door de havens van Miami en zien we behalve grote cruiseboten ook grote huizen van bekende acteurs en artiesten. Bij een van de huizen is zelfs een filmcrew aanwezig voor opnames van een film. Na de boottocht gaan we nog even de winkels van Miami verkennen en sluiten we de dag af in het Hardrock cafe.

Niet ver van Miami is National Park the Everglades. In een grote propellorboot maken we een safari door dit moerassige natuurgebied. De ranger geeft uitleg en lokt een krokodil naar onze boot. Opeens schiet de krokodil omhoog uit het water, opent zijn bek en hapt naar de lekkernij die de ranger hem voorhoudt!

Florida is een leuke afwisselende staat in het zuiden van Amerika. Je kan er uitstekende rondreizen maken. De wegen zijn goed. En er is voor elk wat wils. Bezoek eens de Florida keys aan het einde van je rondreis om bij te komen alvorens je vanaf Miami weer terug naar Nederland vliegt! Echt paradijselijke eilandjes.