Salsa en Rum in Cuba!

Rike van den Beld-van Dijk op 09 November 2004
Samen met een groep andere reisagenten reizen we per Martinair af naar Cuba! Het belooft een spannende week te worden, want het is niet zomaar een reis. De hele groep heeft de afgelopen maanden meegedaan met de Discovery Quiz en daarmee de finale van dit fantastische spel behaald. En die finale spelen we in Cuba!

Onze ontdekkingstocht begint in Havana, de hoofdstad van Cuba. We betrekken ons hotel in het midden van de oude stad. Diezelfde dag nog proeven we al de eerste sferen van Cuba, de salsa en de rum. Bij de barretjes en terrassen klinkt salsa muziek. We zijn met een grote groep meiden en dit levert hilarische momenten op. De Cubanen kijken hun ogen uit, je zou bijna denken dat wij de attractie zijn.

De volgende dag gaat de wedstrijd echt van start. We moeten Havana verkennen per fiets. We krijgen een enveloppe mee met daarin een foto. We moeten per fiets naar de lokatie gaan die op de foto staat. Hier moeten we een vraag beantwoorden en vinden we weer een nieuwe foto. Zo fietsen we door Havana. Onderweg komen we allerlei mooie bezienswaardigheden tegen en genieten van het leven van de mensen op straat. Het is nog best lastig om alles te vinden, maar het heerlijke weer en de omgeving maken alles goed.

Die avond eten we bij een restaurant aan het plein waar ook ons hotel ligt. Als we aan tafel willen, zien we dat er voor veel meer mensen is gedekt! En ja hoor, daar komen ze, een groep casanova's schuift bij ons aan. Wat heeft dit te betekenen? Al snel is het duidelijk. We worden meegenomen naar het dakterras en daar krijgen we salsa dansles. Een band speelt muziek, voor drankjes wordt gezorgd en elke keer zwieren we in de armen van een andere Cubaan over het terras. Heerlijk die Salsa!

We verlaten Havana in stijl en wel in een echte oude auto. Onze chauffeur staat al op ons te wachten en is druk zijn auto aan het poetsen! We rijden door een prachtige groene omgeving richting Pinar del Rio. Onderweg weten we waarom de chauffeur de auto poetst, dit was om gebreken te verdoezelen, want zodra we de bergen inrijden, houdt de auto het voor gezien! Er zit niets anders op dan het laatste stukje te voet af te leggen. In deze streek worden we geconfronteerd met de cacao plantages en de sigaren. We leren hoe je een sigaar maakt, spelen domino met de lokale bevolking, gaan paardrijden en slapen in tenten en houten hutjes. We krijgen heerlijk eten vergezeld van rum en wijn en dansen de salsa tot in de late uurtjes. Het finale spel is een roeiwedstrijd. Wij mochten als 4e van start en eindigden net achter de winnaars.

Met de finale is de reis nog niet afgelopen. Nu wordt het echt tijd om te ontspannen. We gaan naar Varadero! Op naar het strand en de zee. We maken een boottocht naar een onbewoond eilandje, heerlijk uitwaaien op de azuur blauwe zee. Hier gaan we lekker eten, snorkelen en zonnen. En laten we de Mojito's niet vergeten.

Cuba is een groot eiland van wel 1200 kilometer lang. Het is een geweldige bestemming om rond te reizen. Er is zoveel te zien. Veel oude steden met koloniale gebouwen, en een prachtige natuur. Onze reis was veel te kort om alles van dit heerlijke land te kunnen ontdekken. Cuba kan je zowel in groepsverband als individueel heel goed bereizen. Als je individueel gaat kan je ervoor kiezen om een auto te huren of maak het wat avontuurlijker en pak de bus! Doordat het een langgerekt eiland is, reizen veel mensen van oost naar west of andersom om na de vele indrukken nog een paar dagen bij te komen aan een van de vele mooie stranden van Cuba!

Wilt u meer weten over Cuba, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Na mijn eigen ontdekkingsreis in Cuba heb ik vele reizen voor mijn klanten samengesteld.