Ik ga op vakantie en neem mee....

Rike van den Beld-van Dijk op 23 March 2017
Ik ga op vakantie en ik neem mee…. mijn zwembroek, badlaken, zonnebril en mijn….snorkel! Wie kent dat spelletje niet van vroeger? Ik speel het nog wel eens met mijn kinderen in de auto. Het rijtje wordt maar langer en langer, maar het valt me op dat mijn kinderen eigenlijk nooit overbodige spullen opnoemen. Veel vakantiegangers nemen vaak te veel kleding mee, aan het einde van de vakantie komen ze er achter dat ze 3 setjes niet gedragen hebben en die 2 paar extra schoenen waren ook overbodig. Bereid je goed voor, hoe zal je vakantie eruit zien, wat ga je doen en wat heb je daar bij nodig? Met deze tips ben je al een eind op weg voor het pakken van je koffer en je handbagage:

Check eerst hoeveel bagage je mee mag nemen op reis: * Een luchtvaartmaatschappij hanteert regels omtrent het maximaal aantal kilo’s aan bagage en daar moet je je als passagier aan houden. Anders moet je bijbetalen of nog erger: je koffer ter plekke open maken en wat spullen achterlaten. En geloof mij, die extra’s kilo’s op de airport zijn extra duur! *Regels over gewicht en afmetingen van koffers kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Het is goed om dit vooraf te controleren en er niet zomaar van uit te gaan dat het maximale toegestane gewicht van KLM hetzelfde is als die van Transavia of TUIfly of Singapore Airlines. Zelfs bij KLM zijn de regels als verschillend als je binnen of buiten Europa vliegt! *Steeds meer luchtvaartmaatschappijen hebben alleen nog maar handbagage bij de ticketprijs inbegrepen, zeker binnen Europa. En de controles hierop worden ook steeds strenger. Wil je een koffer meenemen, boek deze dan vooraf bij, dat is goedkoper dan hem pas op de luchthaven aanmelden.

Wat neem je mee?: *Bedenk eerst hoe je vakantie eruit zal zien en welke kleding en spullen je daarbij nodig zal hebben. Ga je een strandvakantie doen, dan zal je overdag veelal in badkleding en op slippers lopen. Dan zijn 5 paar schoenen echt niet nodig. Kies dan een schoen die past bij veel kledingsetjes die je in de avond zal dragen. Bij avontuurlijke vakanties is het belangrijk om goed schoeisel te hebben, die naaldhakken komen waarschijnlijk niet je tas uit. Lekker thuis laten dus! *Kijk naar de weersomstandigheden en activiteiten en pas daar je kledingkeuze op aan. Een broek kan prima vaker gedragen worden.

Hoe neem je dat allemaal mee? *Let bij het inpakken goed op het materiaal. Shirtjes en spijkerbroeken kan je prima oprollen, de kans op kreukels is dan ook minder en ze nemen minder ruimte in je koffer in. Een blazer vouw je dubbel en leg je bovenop. *Leg zware spullen zoals schoenen zo dicht mogelijk bij de wieltjes, Begin daarna met de badkleding, ondergoed en sokken. Vervolgens pak je de opgerolde kledingstukken, daarover de gevouwen dingen en badlakens. *Maak gebruik van ieder hoekje en gaatje, stop sokken in je schoenen, rol een riem niet op maar leg hem languit tegen de randen van je koffer aan. *Hou rekening met vakantie-aankopen, ga dus niet op reis met het maximaal toegestane gewicht in je bagage, want dan kunnen op de terugreis je aankopen niet meer naar huis.

Wat stop je in de handbagage? * Waardevolle spullen in handbagage: Stop alle waardevolle spullen in je handbagage. Naast je paspoort, je vliegtickets en geld kun je hierbij ook denken aan je verzekeringspapieren, rijbewijs en de vouchers voor je accommodatie. *Beperk je vloeistoffen in je handbagage, deze mogen per flacon maximaal 100ml bedragen en moeten in een hersluitbare doorzichtige zak zitten. Dus stop die grote fles zonnebrand en die dure parfum in je koffer. *Zorg dat er een kofferlabel aan je bagage zit met daarop je contactgegevens. Mocht je bagage kwijtraken, dan hebben ze in ieder geval je contact gegevens. *Geen vijlen en schaartjes aan boord: Schaartjes en vijlen zijn verboden aan boord van een vliegtuig. Het cabinepersoneel zal je zeker vragen deze in te leveren. Stop deze zaken dus gewoon in je koffer. *Vergeet niet de opladers van je telefoon, camera etc mee te nemen, maar denk dan ook aan de wereldstekker, anders heb je er nog niets aan.

En nog even dit….. De controles op de airport lijken steeds verder te worden aangescherpt. Sommige mensen vinden dit vervelend omdat dit meer tijd in beslag neemt. Maar hou dan in gedachten Safety first! Wat kan je zelf doen om dit te soepel te laten verlopen? *Doe geen sieraden en riemen om als je in het vliegtuig stapt, deze moet je bij de controle allemaal af doen *Doe geen schoenen met hakken aan, deze moeten vaak uit *Hou je aan de handbagage regels- denk aan vloeistoffen en scherpe voorwerpen