Jamaica, One Love One Heart

Rike van den Beld-van Dijk op 06 November 2014
Once you go, you know was is een van de slogans waarmee Jamaica gepromoot wordt. En ik snap helemaal waarom!

Jamaica heeft fantastische hotels aan schitterende stranden, maar er is nog zoveel meer. Ik had het voorrecht om Jamaica te ontdekken, off the beaten track en wat heb ik genoten! Ya Man, zoals ze daar zeggen.

Jamaica is een adembenemend groen eiland, welke vraagt om ontdekking. Nu ik dit aan het schrijven ben, hoor en voel ik nog de ritme van de muziek, de oceaan en de geuren van de natuur en het lekkere eten. Aan de noordkust bezoeken we Ochos Rios met zijn kleine baaitjes. Dit is een prima uitvalsbasis om excursies te doen. Zo beklommen wij de populairste watervallen van het eiland, Dunns River Falls. Wat een super leuke ervaring, klimmen tussen al dat kletterende water, verfrissende plons in een van de poelen en dan al dat weelderige groen om je heen! We rijden langs Dolphin Cove waar je met dolfijnen kan zwemmen en Mystic Mountain, waar je kan zip-linen, bobsleeën en nog zo veel meer.

Port Antonio doet wat mondain aan, klein stadje met een haventje, we bezoeken de overdekte markt waar je kleren, souvenirs en ook groente en fruit kan halen. In het straatbeeld zie je niet veel toeristen, maar toch is er een prettige sfeer en ik ervaar de mensen niet als opdringerig. Leuk al die gekleurde gevels. Ik merk dat hoe verder we naar het oosten gaan, hoe groener en weelderiger het landschap wordt, zo veel tinten groen en dan door de heuvels die mooie vergezichten.

We bezoeken de Blue lagoon, daar waar ooit die film is opgenomen, een echte local, Rastafari, verteld ons het verhaal. Dan is het tijd om naar Frechmen’s Cove te gaan. Een heerlijk besloten strandje waar iedereen welkom is. Puur genieten. In deze omgeving tref je nog veel meer mooie strandjes die zeker het bezoeken waard zijn. Verder in het binnenland tref je de Blue Mountains, het hoogste punt van Jamaica. De top kan je het beste zien vroeg op de ochtend, daarna schuilt ze veelal achter wolken.

Tijd om weer meer richting het westen te gaan. Onderweg maken we een tocht over de rivier op een bamboo-vlot. Langs de rivier tref je schitterende natuur, het is stil, af en toe hoor je de vogels. Dan door naar Montego Bay, de grootste en bekendste toeristische plaats in het noorden. Natuurlijk bezoeken we diverse hotels, maar ook de binnenstad met de craft market slaan we niet over. Het is hier duidelijk drukker, maar nog steeds gemoedelijk. De meeste stranden tref je bij de hotels.

We steken het eiland over door het berglandschap en als we over de pas zijn, zie je het landschap veranderen. Het is nog steeds groen, maar er is hier duidelijk meer sprake van landbouw. Via het Mausoleum van Peter Tosch, de man die Bob Marley groot maakte, rijden we naar Treasure beach. Een heerlijke rustige plek aan de zuidkust, vanuit waar je mooie excursies kan maken naar YS Falls, Appleton Rum fabriek. Of liever een drank je doen bij Pelican bar, let wel op, dit is alleen per boot bereikbaar! Wij genieten van een heerlijke lunch bij Jakes met uitzicht over de oceaan. In Jamaica hebben ze ook krokodillen! We varen met een boot over de Black River, ontmoeten krokodillen, vogels en zien de mangrove. Op de achtergrond reizen de bergen op.

We vervolgen de reis naar Negril, de bekendste badplaats in he zuid-westen. Hier treffen we kilometers lange hagelwitte stranden. Een heerlijke plek om je rondreis af te sluiten. Genieten van zon, zee, strand, duiken, snorkelen, dansen op de reggaebeachparty op het strand. Vergeet niet om aan het einde van de middag naar Rick's Cafe te gaan, klifjumpen en een onvergetelijke zonsondergang!

Wat een schitterend land! Zeker de moeite waard om meerdere plekken te combineren of zelfs een rondreis te maken. De wegen zijn goed, iedereen praat engels en onderweg zijn super leuke hotelletjes om te overnachten. Er zijn hotels van kleinschalig tot groot, eenvoudig tot luxe. Maar ook een leuk aanbod in appartementen en villa's. Kindvriendelijk en adults only, van logies tot all inclusive. Trouwens, bij de meeste hotels staan mooie prieeltjes om op het strand of in de tuin te trouwen! Kortom, voor ieder wat wils!

Jamaica werkt op je emotie en je gevoel. Je kan er heerlijk eten en gewoon lekker genieten. Come to Jamaica… and feel allright!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ik vertel je er graag meer over!