Ontdekkingsreis op Sicilie

Rike van den Beld-van Dijk op 30 July 2013
Als je verteld dat je naar Sicilië op reis gaat, dan noemen veel mensen meteen de Etna en Palermo, maar wat valt er eigenlijk nog meer te beleven? Na mijn heerlijke ervaring op dat andere bekende eiland van Italië, Sardinië, wist ik meteen dat ik ook Sicilië wilde gaan ontdekken. Meteen bij aankomst genoot ik van een prachtig berglandschap, knusse dorpjes en mooie stranden!

We verblijven aan de noordkust van Sicilië tegenover de Eolische eilanden aan de prachtige rustige baai van Oliveri. Waar je kan heerlijk kan wandelen over het lange brede strand, genieten van de natuur en het helderblauwe water. Op het strand liggen vissersbootjes en over de boulevard flaneer je met de locals zo naar het pittoreske dorpje waar je meteen de Italiaanse sfeer proeft.

Natuurlijk willen we de Etna bezoeken. Via een landelijke weg door bergen en dorpjes rijden we naar Randazzo aan de voet van de vulkaan. Hoewel deze stad het dichts bij de kraters van de Etna ligt, is het nog nooit getroffen door een lavastroom. Het is gebouwd in lavasteen, niet alleen de gebouwen maar ook vele straten zijn bestraat met lavasteen. Na een drankje met taart op een heerlijk terras bij de klokkentoren van San Martino vervolgen we de tocht via Linguaglossa naar Piano Provenza op de noordoostelijke helling van de Etna. Hier staan we midden tussen de lavarotsen. Per kabelbaan, 4WD bus of per ezel, kan je de vulkaan verder ‘beklimmen’, maar vergeet niet een lange broek en trui. Want hoe warm het ook is op Sicilië, op de vulkaan kan het rond de 5 graden zijn in de zomer! Wist je trouwens dat ze hier in de winter ook lekker kunnen skiën?! Na een welverdiende lunch in een charmante rifuggio, gaan we nog even afkoelen aan het strand van Fiumefreddo.

Een ander uitstapje wat je beslist niet mag missen is een boottocht naar de Eolische eilanden. Vanuit Milazzo voor je naar Vulcano, Lipari of een van de andere vulkanische eilanden. Wij gaan naar Lipari, het belangrijkste eiland van de archipel, hier zijn veel warme bronnen en fumarolen. Rond de oude stad, met een kasteel en kathedraal, staan muren. Aangekomen op Lipari besluiten we om via Cannetto per boot naar een kleiner strandje te gaan nabij de puimsteengroeven. Natuurlijk kan je het eiland ook per auto, fiets of scooter ontdekken, een rondje eiland is maar 20km dus je bent zo rond. Aan het einde van de dag verkennen we de oude stad alvorens we terugkeren naar huis. Het is ook mogelijk om op Lipari of een van de andere eilanden te overnachten, maar gezien de beperkte beschikbaarheid is vooraf reserveren wel aan te raden.

Na een heerlijke dag aan het strand, is het leuk om aan het einde van de middag een stadje te bezoeken. De winkels gaan rond 5 uur weer open en dan komen de stadjes echt tot leven. Taormina is zo’n stadje dat wij aan het begin van de avond gaan ontdekken. Dit oude stadje is gelegen op een kaap aan de Ionische zee, vanaf het strand kom je er per kabelbaan of je parkeert je auto in de parkeergarage en neemt de pendelbus naar het grotendeels autovrije centrum. Deze plaats, waar tropische beplanting de straatjes siert, is de bekendste toeristenplaats van het eiland en wordt gekenmerkt door het Middeleeuwse karakter en de vele kleine straatjes. Het is hier genieten van de winkeltjes, vergezichten en pleintjes, de smalle steegjes en trappetjes langs terrasjes waar de geuren van de Italiaanse keuken tegemoetkomen.

Een andere bekende badplaats ligt aan de noordkust van Sicilië, Cefalu. Deze stad is gebouwd op een steile helling rondom de kathedraal. Het middeleeuwse karakter, de smalle straatjes, de fraaie ornamenten en vele kerken geven deze plaats een heerlijke sfeer. De visserswijk, met zijn oude huisjes langs het water, is zeer pittoresk en het lange zandstrand immens populair.

Sicilië is echt een eiland om ontdekt te worden, een huurauto mag dan ook echt niet ontbreken. Zo bezoek je de vele stadjes, bergen, eilanden en natuurgebieden, maar vergeet vooral niet om af een toe te genieten op een van de vele strandjes die het eiland telt. Neem daarbij de heerlijke Italiaanse keuken, gastvrijheid en het aangename klimaat, dan heb je en perfecte bestemming in de lente, zomer en najaar! Een ding is zeker, ik kom er zeker nog een keer terug.

Wil je ook genieten van de gastvrijheid, de stranden en het prachtige eiland Sicilie? Neem dan contact met mij en wie weet is Sicilie jouw volgende reisbestemming!