Winters genieten in de Dolomieten

Rike van den Beld-van Dijk op 20 December 2014
Al Jaren kom ik in de Dolomieten om te skiën, dit jaar voor het eerst zijn ook onze kinderen mee naar dit heerlijke gebied! Als je denkt dat het ver weg is, dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat dit reuze meevalt. Vanaf Voorthuizen is het ongeveer 1040km. Het voordeel is dat je tot de laatste 35 kilometer alleen maar snelweg hebt en dan nog een stuk over een goede weg het dal in.

Val Gardena is onze bestemming, gelegen in Sudtirol, hier praten ze natuurlijk Italiaans maar ook Duits. Alle plaatsnamen hebben dan ook een dubbele naam, zo heet Selva ook Wolkenstein. We verblijven in St Cristina, het middelste dorp in Val Gardena. Meteen proef je de gastvrijheid en genieten we van het prachtige berglandschap. Daar wij zelf ervaren skiërs zijn en graag tochten maken, kiezen we voor de skischool in Selva, het volgende dorp, aan de voet van het Sella Massief. De skibus rijdt door het hele dal, de hele dag heen en weer, dus de auto laten we staan.

Vanuit Selva kan vele kanten op en zo elke dag een andere tocht maken en optimaal profiteren van het ruime aanbod aan skipistes. De bekendste tocht is de Sella Ronda. Bij alle liften zie je de wegwijzers voor deze schitterende skitour, je kan hem zowel met de klok mee als tegen de klok in doen. De skiet dan rond het Sella Massief via schitterende afdalingen. Deze ronde is in 1 dag goed te doen. Als je wil kan je zelfs onderweg nog even een zijtak meepakken. Wil je de hoogte opzoeken, ga dan vroeg weg en maak een tocht naar de Marmolada. Een schitterend uitzicht en uitdagende afdalingen liggen hier op je te wachten!

Nu we het toch over tochten hebben, Grande Guerra is er een die heel speciaal is. Langs ijswatervallen, stukje met de bus, gondel naar de top, skiën tussen de rotsen en nog even achter de paarden slee. Deze tocht is echt voor gevorderde skiërs door de lengte. Maar zeer zeker de moeite waard!

De kids zitten in Selva op skiles. Het is hier heel gebruikelijk om halve dagen skiles aan te bieden van 10u tot 13u of hele dagen met middag eten erbij. Wij kiezen voor de halve dagen. De kids vinden het heerlijk om na de les met ons te eten en dan nog als gezin de pistes af te dalen. Alleen de laatste 2 dagen hebben ze een hele dag les. Zo kunnen wij mooi een lange tocht maken en ook genieten van de culinaire gastvrijheid aan de andere pistes. De kids vragen nu al wanneer we weer gaan!

Doordat Selva al boven de 1500m ligt, is het hier al snel sneeuwzeker. Tel daarbij de gunstige zonligging en je hebt een prachtige omgeving voor een fantastische wintersport. Langs de pistes zijn vele leuke tentjes waar je heerlijk kan eten, naast de bekende ski-specialiteiten als Schnitzel en Kaisersmarren, kan ik je zeker aanraden om ook te proeven van de Italiaanse specialiteiten!

In Val Gardena is een ruim aanbod in hotels en appartementen. Of wil je liever met de hele familie of een vriendengroep een groot huis met catering? Het kan allemaal.

Wil jij ook genieten van de Dolomieten of een ander skigebied? Neem dan gerust contact met mij op en ik wijs je graag de weg! Rike – Travel Counsellor -06-23837135 of rike@travelcounsellors.nl

PS; in de zomer zijn de Dolomieten ook schitterend!