Kleurrijk Java

Rike van den Beld-van Dijk op 18 May 2013
Als reisleider heb ik jaren geleden mijn hart verloren aan Azië. En deze reis naar Java gaf mij weer een gevoel van thuiskomen. Wat een prachtig land, gastvrije bevolking, heerlijk eten, mooie culturen en adembenemende landschappen. Java is te mooi om op 1 plek te blijven, dus gaan we in sneltreinvaart op ontdekkingsreis!

We beginnen de reis in Yogjakarta, waar onze gids meteen onze smaakpapillen laat genieten van een geweldige lunch in een lokaal restaurant aan een rivier. In de middag bezoeken we het indrukwekkende Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan, dat op de Werelderfgoedlijst staat. In het centrum bezoeken we het paleis en horen de lokale muziek. Ee sluiten na een lokaal diner onze dag af met een kleurrijke dans show.

De volgende dag bezoeken we bij zonsopkomst de wereldberoemde tempels van Borobudur. Prachtig om te zien wat het licht met de pagodes en beelden doet. En dan die gloed van dauw over de groene omgeving, fantastisch! In de middag gaan we rijstvelden, dorpjes en omgeving van de Borobudur per fiets ontdekken. Mijn camera heeft zelden zo veel foto’s na elkaar geschoten. En als je daar dan zo door de sawa’s en straatjes fiets, wat voel je je dan rijk, zo dichtbij, zo bijzonder. Echt een aanrader om te doen!

We vervolgen onze reis op Java per trein, een prachtige treinreis die ons dwars door Centraal-Java verder naar Oost-Java brengt. Onderweg trekken tientallen tinten groen aan ons voorbij. Rijstvelden, landerijen, kleine boerderijen en huisjes vlak langs het spoor. Een rustige reis, maar met een o zo mooi uitzicht, dat geen moment verveelt. We stappen uit in Jombang en reizen per bus verder naar het bergdorpje Batu. Je merkt al dat je hier wat hoger zit, het koelt al lekker af in de avond.

’s Nachts voor dag en dauw staan we op om een spectaculaire excursie te maken. We gaan vroeg op pad om de onvergetelijke zonsopgang met uitzicht op de Bromo vulkaan mee te maken. Eerst met de bus en dan het laatste stuk bergopwaarts in jeeps. De wolken hangen laag in het dal en we zien de zon opkomen met achter ons de Bromo. Zelden zo’n bijzonder uitzicht gehad bij zonsopkomst. Zodra de zon op is, snellen we naar beneden en steken de vlakte over naar de voet van de Bromo. Door de lage bewolking en de zwavel krijgt het landschap iets mysterieus. En als we dan te paard naar de Bromo lopen en onze klim begint, waan ik me even in een sprookje van duizend en een nacht. Het laatste stukje naar de top bestaat uit trappen. Boven aangekomen kijk je zo de krater in en achter je straalt de zon over de omgeving. Even moet ik in mijn arm knijpen, zo bijzonder voelt het om hier te mogen zijn.

We laten Bromo achter ons en vervolgen de reis naar Malang. In Malang treffen we nog veel gebouwen uit de tijd van de kolonisatie. In Malang hebben ook veel Nederlanders gewoond en zo is het ook niet vreemd om hier overblijfselen uit de kolonisatie tijd aan te treffen. In Malang kan je ook goed winkelen, er zijn diverse shoppingmalls.

Onze laatste bestemming is Surabaya. Natuurlijk kan een becaktour niet ontbreken tijdens deze reis. Met deze zogenaamde fietstaxi’s rijden we door de straatjes en wijkjes en bezoeken de marktjes. Heel mooi om te zien hoe men hier op de markt hun waren aan de man brengt. Alles door elkaar en lekker dicht op elkaar. Al vraag ik me af wie de grootste bezienswaardigheid was. De locals zijn duidelijk niet gewend aan veel toeristen op de lokale markt en poseren maar al te graag, het liefste met ons voor de foto. We kopen wat lekkere locale lekkernijen en proeven vers fruit. Kleurrijker als op de markt kan je het haast niet krijgen! Surabaya kent ook een vogeltjes markt, hier verkopen ze allerlei soorten vogels, maar ook mooie handgemaakte vogelkooien. We eindigen onze becaktour in een park. Toevalliger wijs zijn hier kinderen met hun school aan het kleuren. En voor we het weten kleuren we met ze mee en zingen zij uit volle borst liedjes voor ons. Prachtig om hun enthousiasme te zien.

Helaas is onze tijd voorbij en moeten we weer naar huis. Java is een schitterend eiland om te ontdekken, in groepsverband of individueel en wordt veel gecombineerd met een strand verblijf op Bali.

Wil jij ook Java ontdekken? Neem dan gerust contact met mij op, dan zoeken we samen een reis die bij jou past!