Pitztal; Skien op het dak van Tirol!

Rike van den Beld-van Dijk op 27 March 2015
Samen met een aantal collega’s heb ik het Pitztal in Oostenrijk bezocht. Het Pitztal is door de hoge ligging erg sneeuwzeker, waardoor je hier al in de herfst je eerste afdalingen kan maken en duurt tot maar liefst mei! Het hoogste punt is 3440m, wat een fantastisch uitzicht heb je daar!

Per comfortabele vlucht rechtstreeks vanaf Amsterdam vlogen we naar Innsbruck, alwaar we onze huurauto’s hebben opgehaald. Op ongeveer een uurtje rijden van de luchthaven licht het Pitztal. Ook wel het dak van Tirol genoemd, want hier vind je de hoogste gletsjer van Tirol.

Ons hotel ligt halverwege het dal, bij aankomst proef je meteen de Oostenrijkse gastvrijheid, veel hout en opschmuck maken het geheel compleet. Het hotel heeft naast een zeer goede keuken ook een heerlijk welness platform met zwembad, sauna en diverse behandelingen.

Bij het opstaan wist ik meteen al dat het een super dag zou worden, want de zon scheen al volop, perfect skiweer dus! Maar we zijn hier niet alleen op te skien, we gaan eerst hotels bekijken. Onderaan de voet van de gletsjer is een dorp, Mandarfen, waar veel hotels staan. We hebben diverse hotels bekeken, nu weet ik goed de verschillen en zeker ook voor wie ze geschikt zijn. Een paar hotels blinken uit in wellness, anderen zijn weer uitermate geschikt voor gezinnen door de ruime kamers en de kinderfaciliteiten. De hotels liggen erg gunstig ten opzichte van de lift, je kan de auto de hele week laten staan, ideaal dus! Overal die heerlijke Oostenrijkse gemutlichkeit.

Hup snel de ski’s aan en de piste op. We starten onze skitour bij de Rifflsee, een klein en overzichtelijk gebied tegen de gletsjer aan, waar we verrassend gevarieerde afdalingen nemen en kunnen genieten van de moderne liften. Ook hier tikken we toch al de 2800m hoogte aan! Na ruim een uur maken we de dalafdaling naar de voet van de gletsjer. Met het treintje schieten we in 8 minuten omhoog door de berg en stijgen van 1740m naar 2840m hoogte! Eerst maar even lunchen! We hebben geluk want op het terras is volop tiroler live muziek, dus de stemming zit er lekker in. Natuurlijk proeven we lokale specialiteiten en genieten van een koud drankje. Heel lang kunnen we de rust niet bewaren, want de zon en de prachtige pistes lonken. De hele middag heerlijke afdalingen gemaakt om met het laatste treintje weer in het dal te eindigen. In totaal heeft Pitztaler Gletsjer 68 km piste.

Na een opfrisbeurt in het hotel wacht onze volgende verrassing. We worden per pistebully-taxi naar een apres-ski hut gebracht waar we genieten van een heerlijk diner. Gevolgd door een avondwandeling onder de sterrenhemel naar het hotel terug.

Gelukkig hebben we zondag weer een ski dag op de planning staan. Vandaag rijden we naar Jerzens, waar we gaan skiën op de Hochzeiger. Het gebied reikt van 1450 tot 2450 meter hoogte. In totaal is er 54 kilometer aan piste. Wat me meteen opvalt is dat alle pistes weer terugkomen bij een centraal punt, hierdoor ideaal voor families en groepen, omdat je makkelijk weer bij elkaar komt. Er zijn prachtige familieafdalingen voor elk niveau. Maar ook de gevorderde skiërs vinden hier zeker uitdaging. Ook Hochzeiger ligt relatief hoog, dus lang wintersport plezier. Hoewel de zon zich wat minder liet zien hebben we een heerlijke lange ski dag gehad. Nog een paar hotels bezocht en natuurlijk afgesloten met apres-ski.

Tussen beide gebieden rijdt de skibus, ideaal, je kan vanuit elk dorp in het dal naar de Hochzeiger en de Gletsjer!

Op de weg terug naar de luchthaven hebben we nog een bezoek gebracht aan de oude binnenstad van Innsbruck, veel leuke winkels en horeca. Zeker een aanrader om te doen voorafgaand aan de terugvlucht.

Wil je meer weten over het Pitztal of andere wintersport gebieden? Neem dan gerust contact met mij op! Rike van den Beld – Travel Counsellor – 06-23837135 of rike@travelcounsellors.nl