Sneeuwpret in Flachau

Rike van den Beld-van Dijk op 04 February 2005
Deze winter hebben we weer genoten van een wintersport vakantie in Flachau. Flachau behoort tot de Sportwelt Amade in het Salzburgerland met in totaal ongeveer 860 kilometer aan pistes. Flachau is heel makkelijk bereikbaar omdat het vlakbij de snelweg ligt. De centrale ligging van de plaats maakt dat we heerlijke tochten kunnen maken, steeds weer een andere kant op.

Na de aankomst in ons appartement gaan we de pistes in Flachau zelf weer herontdekken. We zijn hier al vaker geweest en kennen de weg. Wat ons meteen opvalt is dat er veel oude liften zijn vervangen door nieuwe, moderne liften van hoge capaciteit. Er zijn 3 dalafdalingen mogelijk aan de kant van Flachau, maar ook aan de andere kant van de berg kan je naar het dal skien, dan kom je in Wagrain. De pistes liggen er lekker bij, goed geprepareerd en lekker breed. Er zijn pistes voor alle niveaus. Tussen de middag maken we een stop in een van de vele gezellige hutten op de piste.

De volgende dag nemen we de skibus naar Flachauwinkel om vervolgens de cabine lift naar boven te nemen richting Zauchesee. Weer een nieuwe uitdaging, andere pistes en nieuwe routes. Zauchesee ligt in een kom waar allemaal liften in het midden bij elkaar komen en je dus alle kanten op omhoog en omlaag kan. Net als in Flauchau worden er in Zauchensee ook Welt cup wedstrijden gehouden. Wij willen deze piste ook meemaken en kiezen voor de weltcup strecke. Een mooie lange afdaling met af en toe lastige steile zwarte stukken.

Bij Flachauwinkel zijn ook liften die je naar Kleinarl brengen. Hier in dit gedeelte is het een paradijs voor snowboarders! Springschansen, halfpipe, boardercross, genoeg te doen voor snowboarders. Maar ook op de andere pistes in de Sportwelt Amade kunnen snowboarders goed uit de voeten.

Later die week maken we een tocht de andere kant op. We gaan bij Flachau naar boven, aan de zijde van Wagrain naar beneden, steken het dorp door per skibus om vervolgens onze weg te vervolgen via 2 dalen naar Alpendorf. Tijd voor de lunch en dan weer terug. Een leuke skitocht die we natuurlijk afsluiten in een van de gezelligste apresski bars van Flachau, Hofstadl. Deze apresski bar ligt onderaan de Griessenkar lift in de weltcup Arena. Ski's uit en feesten maar. Hier weten ze wel wat een lekker feestje is. Heerlijke muziek, lekkere drankjes en gezelligheid. Het kan heel druk zijn in Hofstadl, maar dat is geen probleem want hun motto is " Im Stadl ist immer noch Platz!"

Behalve skien en snowbaorden heeft Flachau veel meer te bieden. Zo zijn er kilometers loipen en wandelwegen en het centrum van Flachau is ook gezellig om even door heen te lopen.

Rodelen hoort natuurlijk ook bij een echte wintersport vakantie. Wij hebben ons op de laatste avond met een taxi naar de Brennhutt'n laten brengen. Een gezellig retaurant aan de verlichte piste, waar je heerlijk kan eten. Na het eten ga je weer terug naar het dal op je rodel. Een leuke afdaling van maar liefst 3 kilometer!

Het was weer een topweek en we gaan zeker nog een keer terug naar Flachau!