MS Koningsdam -for your eyes only-

Walter Colijn on 27 September 2016

Deel dit:

Op 12 juni 2016 was het eindelijk zover: een cruise aan boord van het schip dat in de weken ervoor ruimschoots in de belangstelling stond. Waarom? Het was MS Koningsdam, het schip dat is vernoemd naar onze Koning Willem Alexander.

Ik liep waar Koningin Maxima had gelopen...alleen voor mij geen blauwe loper bij aankomst.

Toch voelde ik mij in bijzonder gezelschap: mijn schoonouders, vrienden van een koor (waar ik niet in zing, maar wel een band mee heb) uit 't Gooi, mijn oom en tante en mijn moeder gingen mee. Met mijn moeder deelde ik de hut, daar dit haar eerste reis was zonder haar man, mijn vader. Hij had deze cruise ook nog graag gemaakt, echter hij overleed begin dit jaar.

Na de inscheping in Amsterdam, voeren wij over het IJ richting IJmuiden. Overal stonden mensen op de wal naar ons te kijken. Het was die dag bijzonder goed weer ten opzichte van eerder dagen, dus veel mensen waren een dagje erop uit.

Nadat we uitgezwaaid waren begon de verkenningstocht over het schip. Bij mij is het een traditie om te starten in het Lido. De Lido Market heet het op Koningsdam. Op zo'n dag is het daar druk, omdat iedereen alles wil zien en ook graag een hapje komt eten. Daarna, de openbare ruimten. Een prachtig theater met een scherm van 270 graden. Hier voltrok Maxima de ceremonie met de champagnefles zoals te zien is op de video:

http://bit.ly/MaximadooptMSKoningsdamTCWalterforCruise

De Pinnacle Grill, het pan-aziatische restaurant Tamarind en de Main Dining Room: geweldig en ook het eten dat we hier deden was uitstekend. Visrestaurant Sel de Mer is naar verluidt ook heerlijk; Het Culinary Arts Center (zelf koken en opeten) ziet er mooi uit, maar heb ik niet bezocht.

Het interieur is heel licht gehouden en modern van opzet. Een schilderij van bubbeltjesplastic en eentje van 3,5" floppydisks hangen in het trappenhuis. Scheepsgerelateerde kunst is er ook. Zo tref je bij de ingang van het Crows Nest (kraaiennest, waar ze de uitkijk houden....aan de bar) een grote contrabas waar ze een zeilschip van hebben gemaakt.

Dat is ook het bruggetje naar het muziekthema aan boord met deknamen als Beethoven, Gershwin, Mozart, Schubert, de aanwezigheid van de BB King's Blues Club in de Queens Room en de duelling pianos in Billboard Onboard. Bij die laatste heb ik menig avond doorgebracht. Geweldig!

Verrassend genoeg hebben we op alle bestemmingen waar we geweest zijn, altijd zon gehad. Geluiden uit Nederland waren niet zo gezellig: daar regende het. Dit was mijn 3e reis naar et noorden en telkens werkt Moeder Natuur op die manier. Wat een geluk!

Er is heerlijk gewandeld, we zijn op een hop on hop off bus gestapt en ook van 2 heerlijke dagen op zee genoten.

De ontspannen sfeer aan boord, de service van de Filipijnse en Indonesische bemanning, maar ook het vertrouwde gezelschap dat ik kon begeleiden, maakte deze reis tot een van de hoogtepunten in mijn vaarcarrière.

Cruisen met Holland America Line is voor mij altijd thuiskomen. Het ís ook je thuis (nu niet zo ver) van huis. Kies altijd voor minimaal een buitenhut aan boord van MS Koningsdam, ik geef graag in een ontmoeting of een gesprek aan waarom. Of die balkonhut uiteraard. Wil je helemaal all the way, dan zijn er diverse suites te boeken, waarbij enkele zelfs met een vergroot balkon (wraparound balcony)

Een cruise is altijd op basis van minimaal volpension, elke dag een ander uitzicht en het gemak van maar 1 keer je koffer uit- en inpakken. Ik ben al 24 jaar fan. En jij?

Deel dit:

Terug Naar Boven