Westerdam cruise Noordkaap

Walter Colijn on 26 August 2010

Deel dit:

Cruisen vanuit Nederland is hot! Jaar na jaar vertrekken er steeds meer schepen vanuit Rotterdam, Amsterdam en, sinds 2 jaar, IJmuiden. Ik begeleidde in 2010 een groep van 30 mensen naar de fantastische Noordkaap op de Westerdam van Holland America Line. Toen wij van Rotterdam vertrokken, vertrokken wij van Rotterdam’ is een combinatie van het orginele lied ‘Ketelbinkie’ en de versie van André van Duin Met die melodie in ons achterhoofd en het Shantykoor ’De Hoeksche Waard’ voor ons op de kade, gooiden we de trossen los.

We startten met een zeedag. Bij mooi weer is het dak bij het zwembad open en is het heerlijk toeven met een goed boek (50 Tinten voor de dames, een autoweekblad voor de heren)

De volgende dag kwamen we aan in Bergen. Bergen is de natste stad van Noorwegen; het regent er 275 dagen per jaar. Wij hadden helaas geen geluk, maar wel een paraplu bij ons. De vismarkt is echt heel bijzonder, net als de herinneringen aan Edvard Grieg en de bijzondere bouwstijl van de huizen.

Geiranger is een hoogtepunt tijdens de reis. Een groot schip wordt toch wel heel nietig in al deze natuurpracht. Met de camping aan het water op de voorgrond zijn twee favoriete manieren van vakantie in 1 plaat vastgelegd.

Trondheim is goed te doen…op de fiets! Even naar de VVV wandelen in het centrum (half uurtje) papierwinkel afhandelen en voeten op de pedalen. Het was goed weer en we zijn heerlijk naar het stadspark gegaan en hebben een bezoek gebracht aan de Nidaroskathedraal.

Na een dag op zee (erg prettig als er een paar aanlegplaatsen achter elkaar zitten en je dus vroeg op wilt om veel te zien) kwamen we aan op de Noordkaap.

Voor mij was het de 2e keer, voor mijn vrouw de allereerste keer. De rit naar 71 graden Noord duurt 3 kwartier. Daar aangekomen is er een bezoekercentrum waar je over de omgeving leert. Een van de mogelijkheden is een 20 minuten durende Imax film waar alle jaargetijden op de Noordkaap voorbij komen. Belangrijk is het om het weer goed in de gaten te houden. Mist ontstaat erg snel en waar het ’s morgens zonnig en helder scheen te zijn geweest, hadden wij op de middagexcursie nu last van een grote soep. Hierdoor kon ik iemand op een armlengte afstand niet eens meer zien.

Bijzonder blijft het om (in tijden van email en WhatsApp) nog een gewone ansichtkaart te sturen. Met zegel èn stempel van de Noordkaap. Zodat je kunt bewijzen dat je er echt geweest bent.

Een cruise naar het Noorden is er een die je maakt vanwege de natuurschoon. Je neemt voor lief dat er een trui, lange broek en paraplu ingepakt moet worden, naast de zwemkleding en/of formele kleding voor één of twee van de avonden.

Traditioneel een bestemming die minder kinderen trekt, maar ook voor actieve families een bezoek meer dan waard. Wij hebben genoten en komen er (met onze kinderen) zeker een keer terug!

Deel dit:

Terug Naar Boven