Bescherming van kinderen in toerisme

Wij vinden de bescherming van kinderen in toerisme erg belangrijk en willen een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Misstanden binnen toerisme proberen we te voorkomen en uit de wereld te helpen. Het kan zijn dat als je een mooie reis maakt, je wordt geconfronteerd met armoede. Mensen wonen in krotten langs de snelweg, kinderen lopen op blote voeten, kinderen rennen op je af om geld te vragen of om spullen aan je te verkopen. Wat moet je dan doen?

Geef niet aan bedelende kinderen

Hoe hard het ook kan zijn, geef bedelende kinderen geen geld. Door ze geld te geven, houd je het bedelen in stand en gaan de kinderen niet naar school. Ze leveren immers meer op als ze bedelen. Wanneer kinderen op straat leven wordt het geld meestal afgepakt door bendeleiders. Je kunt hen hooguit wat te eten geven. Neem ze dan niet mee in een restaurant, maar geef hun een zakje met iets te eten/drinken erin (geen zoetigheid). Je wilt namelijk voorkomen dat het normaal is voor deze kinderen om met vreemden meegaan. Wil je deze kinderen helpen, steun dan liever een (lokale) organisatie die zich inzet voor straatkinderen en/of kinderen die in armoede leven of een organisatie die families in armoede versterkt, zodat kinderen in een gezin opgroeien en naar school gaan.

Koop niet van kinderen die werken op ongebruikelijke tijdstippen

Kinderen verkopen allerlei producten aan toeristen, zoals bloemen, voedsel of telefoonkaarten. Of ze fungeren als gids of wassen autoruiten. Het is van belang dat deze kinderen naar school gaan en hun school niet lijdt onder het werk dat ze doen. Kinderen die tijdens schooltijden, ’s avonds laat of ’s nachts werken, gaan niet of nauwelijks naar school. Door iets van hen te kopen, houd je dat eigenlijk in stand. Steun liever een lokale organisatie die kinderen helpt om naar school te gaan en kwetsbare gezinnen versterken.

Ga niet naar weeshuizen

In toeristische gebieden zijn vaak weeshuizen. Je moet weten dat de kinderen in deze weeshuizen in de meeste gevallen nog één of twee ouders hebben. Ze komen terecht in weeshuizen vanwege armoede. Bezoek geen weeshuizen, doneer geen geld of bezoek geen dansshows met weeskinderen. Zo houd je een systeem in stand waarin kinderen onnodig (lang) in weeshuizen opgroeien. Lees er meer over www.stopweeshuistoerisme.nl.

Meld vermoedens van kindermisbruik bij Don’t Look Away

Misschien is seksuele uitbuiting van kinderen niet altijd zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Door als reiziger ter plekke alert te zijn en misstanden zo snel mogelijk te melden, kun je helpen kindermisbruik tegen te gaan. Op www.dontlookaway.nl kun je informatie vinden waar je op kunt letten. Ook kun je makkelijk online een melding maken via het meldformulier. Samen maken we de wereld stap voor stap een beetje beter!

Family fun tips op Aruba

02 november 2023

Onze dag met het gezin begint met een kajaktrip bij het mooie Boca Catalina. Het water is hier zo helder dat je de zeesterren op de bodem ziet liggen. We maken een jeeptour in het Arikok National Park en ontdekken de Quadirikiri grot, waar de kinderen de rotstekeningen van onze Arawak voorouders kunnen zien. Lees snel verder!

Tips voor een romantische vakantie op Aruba

02 november 2023

Mijn geliefde en ik beginnen de dag graag met een stevige wandeling bij zonsopkomst aan de noordkust, bij de Bushiribana goudmijnruïnes. We lopen tussen de enorme cactussen en mysterieuze rotsen. Lees snel verder!

Explora Journeys - een greep uit het aanbod

26 oktober 2023

Bij Explora Journeys sta jij centraal en belevingen draaien om wat reizigers op dit moment zoeken: ruimte, keuzes, design en privacy. En dit alles met respect voor de zee. De gloednieuwe schepen van Explora Journeys zijn uitgerust met de laatste ontwikkelingen in duurzaamheid en de rederij introduceert een unieke All-Inclusive beleving voor diegenen die op een andere manier de wereld willen verkennen.